• 0

Krah na evropskim berzama: Inflacija unela pesimizam, ulagači čekaju obraćanje Kristin Lagard

Nemački referentni indeks akcija DAKS je zabeležio najveći pad u odnosu na ostale evropske berze, od čak 1,1 odsto

  • 0
Brisel, Evropska Unija

Brisel / Foto: Shutetrstock

Evropske akcije su pale danas jer je bojazan od rasta inflacije zbog povećanja cena robe ugušila optimizam da će vakcinacija "pogurati" ekonomski oporavak.

Panevropski indeks STOKS 600 potonuo je za 0,7 posto na trgovanju do 8:10 časova po srednjoevropskom vremenu, predvođen padom tehnoloških kompanija i akcija preduzeća iz prehrambenog sektora.

Nemački referentni indeks akcija DAKS je zabeležio najveći pad u odnosu na ostale evropske berze, od čak 1,1 odsto. Indeks Londonske berze FTSE 100 oslabio je za 0,4 procenta, budući da britanski premijer Boris Džonson pravi plan za izlazak zemlje iz blokade kovid-19, u želji da postepeno ponovo otvori razorenu ekonomiju.

Evropski komesar za ekonomiju, Paolo Ðentiloni, najavio je da će Evropska unija narednih nedelja odlučiti da li da produži suspenziju svojih propisa o limitiranju budžetskog deficita (3,0% BDP-a) i javnog duga (60% BDP-a), poznatih kao Pakt za stabilnost i rast.

Investitori takođe iščekuju govor predsednice Evropske centralne banke, Kristin Lagard, o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i vođenju EU, koji treba da održi kasnije tokom dana.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke