• 0

Drastičan skok cene bakra zbog straha od istorijske nestašice na tržištu: Poskupljuju i drugi metali

Bakar nije jedini metal kom je cena drastično skočila

  • 0
bakarne cevi

Foto: Pixabay

Cena bakra skočila je iznad 9.000 dolara po toni zbog verovanja da će povećana potražnja za ovim metalom, pogurana oporavkom industrije od pandemije, stvoriti istorisjki deficit bakra i da će doći do rekordnog trošenja mesečnih zaliha.

Bakar nije jedini metal kom je cena drastično skočila. Poskupeo je i nikl, pa sada tona košta 20.000 dolara. Cena bakra raste već 11 meseci, jer stručnjaci veruju da će uskoro za njih postojati ogromna potražnja.

Do skoka cena doveo je i završetak kineske jednonedeljne prslave nove godine i njihov povratak na radna mesta, smatra investiciona banka Goldman Saks i objašnjava da se tržište suočava sa najvećim deficitom u poslednjih deset godina koji će biti samo izraženiji u narednim mesecima.

Već sada mogu da se primete tenzije na svetskim berzama kada je u pitanju ovaj plementiti metal.

Crveni metal se često doživljava kao alarm za opšte stanje globalne ekonomije. O tome nam je u intervjuu govorio "kralj bakra" Milan Popović.

Cene bakra se u ekonomskim krugovima smatraju barometrom poverenja u globalnu ekonomiju zahvaljujući širokoj lepezi industrijske upotrebe tog metala.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>