• 13

Bitkoin sada jedva vredi 50.000 dolara: Da li je Ilon Mask kriv za to?

Nakon što je prethodnih dana žustro stremio kao 60.000 dolara vrednosti, popularni novčić naglo je pao na oko 50.043 dolara

  • 13
Ilon Musk, BItkoin Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Analitičari su ranije upozoravali da uticaj nekih osoba iz sveta biznisa, kao što je Ilon Mask, može biti "mač sa dve oštrice", jer njihove akcije i reči imaju preveliku moć - da uzdrmaju tržište u trenu.

Upravo to se desilo i sa osnivačem Tesle i bitkoinom: nakon što je Mask u svoj prostor na Tviteru, za opis biografije, napisao #bitcoin, tako je digitalni novčić dobio na većoj vrednosti i premašio 58.000 dolara poslednjih dana.

Međutim, sada vredi "svega" 50.043 dolara, a veruje se da je Mask "kriv" za to. Dakle, umesto da nastavi svoj put ka rekordnih 60.000, bitkoin je pao ispod 50.000 dolara vrednosti, odnosno 8 odsto.

Zašto se to desilo? Zato što je Mask tvitnuo da se plaši kako je "cena bitkoina prebrzo otišla tako previsoko". Ed Moja, analitičar iz "Oanda Corp", navodi da "šta god Mask napisao, oblikuje novi strim".

Samo u februaru, najpoznatija kriptovaluta porasla je 60%, a presedan se desio u nedelju, 21. februara, kada je bitkoin vredeo skoro 59.000 dolara.

Podsećamo, ranije ovog meseca gigant za e-vozila uložio je 1,5 milijardi dolara u najpoznatiju kriptovalutu, ipak, nikada nije otkriveno kada tačno i po kojoj ceni je kupljen bitkoin.

Ono što se zna jeste da je Tesla ostvarila skoro milijardu dolara u "papirnatoj" dobiti, od ulaganja u virtuelni novac, prema rečima jednog od analitičara iz kompanije "Wedbush Securities".

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imela

    23. februar 2021 | 08:44

    Zaista je žalosno da svet zavisi zadnjih 200 god od Rokfelera, Gejtsa, Maska.i još nekolicine bogatih psihopata.

  • Grunf

    23. februar 2021 | 09:44

    Zlato pada a bitcoin raste ??? Dajte ljudi opametite se..

  • Pametan

    23. februar 2021 | 11:12

    Možda grešim ali svaka valuta koja nema pokrice je ne održiva , jednostavno tako svet funkcioniše , bitkoin nikada nece zameniti zlato i nikada ne može biti stabilan jer je njegova vrednost jednaka 0 , nema pokrice i to svi znaju , on mora da pukne samo što ce narod na kraju nagrabusiti (mada moje mišljenje je da bitkoin niko više od običnog naroda i ne kupuje jer mu je cene previsoka )više se klade na nove valute to je sve jedna kladionica gde uvek mocnici pobedjuju a običan narod gubi pozdrav.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>