• 26
 ≫ 

3 razloga zašto Novi Sad postaje drugi Beograd: Cene stanova skaču, IT firme i industrija cvetaju

 ≫ 

Polako, ali sigurno iz dana u dan, ovaj grad sve više ispoljava svoje potencijale, a to prepoznaju i renomirane svetske kompanije

  • 26
novi sad

Foto: Pixabay

Iako znatno manji od Beograda, Novi Sad je drugi najveći grad u Srbiji, dovoljno različit da onima koji ga nasele, posete ili odluče da u njemu posluju - pruži neko novo iskustvo.

Polako, ali sigurno iz dana u dan sve više ispoljava svoje potencijale, a to prepoznaju i renomirane svetske kompanije. Podsetićemo da je Novi Sad "dom" firmama kao što su Gaspromnjeft, Lir (Lear) iz Amerike, britanski Aptiv, zatim Benu, nemački lanac apoteka.

Danas u Novom Sadu biraju kancelarije i čelnici iz japanske kompanije Nidekkoja posluje s prometom od 12 milijardi evra, i čiji bi dolazak u srpsku Atinu mogao da transformiše poslovno-industrijski ritam grada.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, sastao se sa delegacijom japanskog Nideka i istakao:

"Ovim naš grad postaje regionalni industrijski centar prvog reda, problem zapošljavanja će gotovo nestati, a posebno mi je drago što će visokokvalifikovani diplomci sa naših tehničkih fakulteta dobiti još jedno mesto za rad sa izuzetnim mogućnostima za poslovni napredak. Uskoro ćemo živeti onu realnost kakvu je naš Novi Sad uvek zasluživao, hodaćemo kroz jedan moćan i progresivni grad 21. veka".

Iako Novi Sad nikada, zapravo, nije bio u zapećku: pružao je radna mesta, cene stanova su bile na korektnom nivou, naselja su se gradila, a firme otvarale svoje pogone i radne prostore, u 2021. godini pa nadalje, možemo očekivati još više dešavanja u "biseru Vojvodine".

O tome koliko je Novi Sad cenjen, kao mesto vredno pažnje u poslovnom smislu, govori činjenica da u njega ulažu Japanci. Poznato je da ova nacija ne donosi odluke lako, i podsećamo na projekat "Tojo tajers" u Inđiji.

Ono što ističe Novi Sad jesu i zabavno-kulturna dešavanja, ali ovaj put fokus usmeravamo na tri ključne stavke: industriju, IT investicije i nekretnine.

Izgradnja stanova, Novi Sad

Izgradnja stanova u Novom Sadu / Foto: Tanjug/MGSI/ Zoran Petrović

Industrijski i IT bum

 

Prema anketi iz poslednjih godina, Naftna industrija Srbije (NIS) proglašena je za najpoželjnijeg poslodavca na teritoriji Grada Novi Sad, pre svega zbog stabilnosti kompanije koja zapošljava oko 11.000 zaposlenih globalno, ali i zbog mogućnosti koje se pružaju mladima.

Mlada radna snaga koja ostaje u svom rodnom gradu, dobar je pokazatelj da taj grad napreduje, odnosno da nudi dobre razloge zašto treba ostati i tu planirati svoj život. Među drugim poželjnim poslodavcima našle su se i kompanije LEVI 9, Schneider Electric DMS, Continental, Vega IT Sourcing.

Svuda u svetu vlada borba za mlade talente - programere, inženjere i IT stručnjake, a Novi Sad može da se pohvali da ih ima "na pretek".

- Sve činimo kako bi oni ostali ovde, ali i poboljšali opštu privrednu klimu, ojačali sve grane privrede i samim tim obezbedili veći standard građanima - rekao je nedavno za RTV i Lučijan Marđineanu, direktor fabrike Continental u Novom Sadu.

Takođe, Prirodno matematički fakultet zauzima posebno mesto među sličnim institucijama u Novom Sadu, a taj grad bi trebalo da postane centar razvoja veština za poslove budućnosti u zemlji. Naime, Master studijski program novosadskog PMF dobio je važno priznanje početkom meseca: izučavaće se veštačka inteligencija.

tehnologija

Foto: Pixabay

Borba za stanove podiže cene

 

Industrija koja prosperira, jačanje IT sektora i digitalizacije - kao vodećih grana u 21. veku, zatim masovna gradnja novih stambenih i poslovnih objekata, priroda, Dunav, blizina Fruške Gore i Sremskih Karlovaca, otvaranje popularnih radnji i tržnih centara - sve su to ključni benefiti Novog Sada, kao grada u razvoju.

Ne treba zaboraviti ni brzu prugu Beograd - Novi Sad, koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine. Ministar Tomislav Momirović je istakao da se već vode pregovori sa Kinezima i evropskim partnerima o nabavci vozova koji će moći da idu tom prugom, brzinom od 200 kilometara na sat.

Uveren je da će do kraja 2021. biti gotova deonica do Novog Sada, koja će biti deo brze pruge Beograd - Budimpešta.

Očekujem da će u roku od dva meseca, od kada se radovi završe, biti obavljena sva testiranja i da će pruga biti u komercijalnoj upotrebi. Nama je cilj da imamo najmodernije vozove u ovom delu Evrope i ko bude ponudio najbolju cenu i u najkraćem periodu, od njega ćemo kupiti - rekao je nedavno, i dodao da se sve radi transparentno, kao i da je cilj da što više strana bude uključeno u pregovore o nabavci vozova.

Takvi važni infrastrukturni projekti nesumnjivo utiču na renome i rejting grada. U poslednje vreme, cene stanova u Novom Sadu skaču, i taj trend je na snazi posebno od leta 2020. godine. Budući da nije bilo turista, vlasnici "stanova na dan" odlučili su se na dugoročni zakup, i zbog krize podizali cene.

Liman

Liman / Foto: Mateja Beljan

Takođe su skakale i cene stanova na prodaju. U zavisnosti od naselja, variraju i cene, ali ako uzmemo za primer tri najpopularnije lokacija: Grbavicu, Novu Detelinaru i Liman, onda stvari stoje ovako:

U Limanu 1 cene se kreću na nivou od oko 1.500 evra po kvadratu, pa idu do 1.800 evra, u proseku. Grbavica nudi slične cene: teško se nalazi m2 za 1.200 evra, a uglavnom vredi 1.500 do 1.700 evra. Nova Detelinara ima cene od oko 1.300 evra pa naviše. Liman 3 nije mnogo povoljniji od Limana 1.

Kupci sa slabijom platežnom moći uglavnom biraju Adice ili Veternik. U prvom naselju moguće je naći da kvadrat košta 800 evra, ali teže. Uglavnom ne ide ispod 1.000 i kreće se na oko 1.200 evra. Veternik se kotira malo lošije, pa je tu moguće platiti kvadrat i 600 evra, ali uglavnom vredi oko 900 evra ili malo iznad te cifre.

Video: Hiljade ljudi ispratilo Balaševića u večnost: Gorele su baklje, sijao je Novi Sad u Đoletovu čast

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scarecrow

    23. februar 2021 | 13:40

    Da nisam iz Novog Sada pomislio bih da je ovde super 😁 Nazalost realnost je dosta drugacija i odlazi u inostranstvo ko god moze. Ne dolaze fabrike ovde jer smo mi veci strucnjaci za spajanje kablova od drugih, vec zato sto nas mogu da placaju mnogo manje. Jedina svetla tacka je IT, mada i tu su plate daleko nize od plata u njihovim maticnim zemljama. Problem oko frilensera je pogurao dosta mladih da razmisljaju o odlasku iz drzave. Vredni i snalazljivi ce nazalost sve vise odlaziti, a ovde sta ostane videcemo..

  • Nikola

    23. februar 2021 | 12:08

    Hahahahaha,Lir i Aptiv.Pa nemojte da se salimooo.Smejurija.Smesne plateee

  • Ivan

    23. februar 2021 | 12:32

    Naravno, dok se u BG i u NS dovode IT kompanije sa platama preko 100k, na jugu se dovode kineske fabriketine sa motacima kablova a sav skolovan kadar odlazi ili u inostranstvo ili na sever zemlje. Fantastican rad vlade, opet se pravi velika razlika i u klasama izmedju severa i juga pa se posle pitamo zasto nas komadaju sakali. Zato sto nam neprijatelji ne trebaju, sami sebe unistavamo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>