• 0

Glavne igrače potopili inovativni startapi: Farmaceutski trio bez prihoda od vakcina protiv kovida

Sanofi i GSK su udružili snage u razvoju vakcine, ali su klinička ispitivanja pokazala da njihov kandidat ne daje dobre rezultate - i tada su shvatili da formulacija ne valja. Merck se povukao krajem januara...

  • 0
Sputnik V vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dok su startapi pokazali interesovanje za ubrzani razvoj mRNA, veliki farmaceutski igrači želeli su da se drže isprobanih metoda.

"Velika trojka" koju čine francuski Sanofi, britanski GlaxoSmithKline (GSK) i američki Merck napravila je grešku u koracima, i pretekle su je veštije startap firme.

Kako piše "Financial Times", u 2020. i ove tri renomirane kompanije bile su u trci za razvoj vakcine protiv kovida-19. Međutim, Merck se povukao krajem januara, uz obrazloženje da "njegova dva kandidata tokom programa razvoja vakcine nisu uspela da stvore imuni sistem - snažniji od onog koji dobije oporavljeni pacijent".

Ali, to ne znači da američka kompanija odustaje od "farmaceutskog tržišnog kolača", koji je stvorio kovid. Kako su naveli u saopštenju, sada im je u fokusu razvoj leka protiv korone. U odnosu na iskustvo koje Merck ima, prilično kasno se uključio u trku za razvoj vakcine.

Sanofi i GSK su udružili snage u razvoju vakcine, ali su klinička ispitivanja pokazala da njihov kandidat ne daje dobre rezultate - i tada su shvatili da formulacija ne valja. Tek krajem godine bi se mogao pojaviti novi kandidat, ali su ih već uveliko pretekli Moderna ili BioNtech.

Te startap kompanije osnovane su pre samo 10 godina, i do momenta kovida-19, nisu imali nijednu komercijalnu vakcinu na tržištu, a među prvima su počeli da "ubiraju plodove" ove zdravstvene krize.

Univerzitetski klinički centar Skoplje vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Treba reći i da su prošle godine Merck, Sanofi, GSK i Pfizer dominirali su svetskim tržištem sa svojim vakcinama protiv gripa, upale pluća, HPV virusa i herpesa. Od vodećih proizvođača, samo Pfizer je uspeo da se istakne u borbi protiv kovida, i to zahvaljujući saradnji s nemačkim BioNtech-om.

Platforma Airfinity ocenjuje da će Pfizer ove godine utrostručiti svoje prihode u domenu vakcina. Takođe, prodaja Moderne i Novavaxa nadmašiće Merckove, GSK-ove i Sanofijeve prihode od vakcina. Čak će i Johnson & Johnson i AstraZeneca, s mnogo jeftinijim vakcinama protiv kovida, od oko 2,5 evra po dozi, imati veće prihode.

Nova tehnologija mRNA mogla bi biti ključ uspeha inovativnih startap kompanija, dok cena akcija GSK-a, Sanofija i Mercka pada, i to između 13 i 30 posto.

Video: Srbija druga u Evropi, a sedma u svetu po broju vakcinisanih na milion stanovnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>