• 0

"Nezakonito stečena imovina" zvaće se drugačije: Mali o zakonu čija primena kreće 12. marta

Ministar finansija kaže da se zakon odnosi na sva lica koja poseduju imovinu koja se ne može opravdati njihovim zakonitim prihodima

  • 0
kuća

Foto: Freepik.com

- Srbija je spremna za primenu Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu - rekao je danas ministar finansija, Siniša Mali, i najavio da će se prva na udaru usvojenih rešenja naći ona lica kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda.

Mali je u Skupštini Srbije podsetio da primena tog zakona počinje 12.marta, ocenjujući da će se njime povećati efikasnost borbe protiv korupcije i sprečiti mogućnosti poreske utaje i nelegalnog sticanja imovine.

Kada je reč o izmenama o kojima poslanici danas raspravljaju, Mali je objasnio da se radi o promeni izraza. Predložena je, kaže, izmena izraza "nezakonito stečena imovina" u "imovina na koju se utvrđuje poseban porez", kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom "imovina proistekla iz krivičnog dela".

Predloženo je i dodavanje izraza "izdaci za privatne potrebe fizičkog lica", koji je definisan kao "izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe", a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice, a nije ih potrošilo na sticanje imovine.

Ministar je kazao da se zakon odnosi na sva lica koja poseduju imovinu koja se ne može opravdati njihovim zakonitim prihodima, kao i da predviđa mogućnost ispitivanja celokupne imovine fizičkih lica, naročito nepokretnosti, udela u pravnom licu, motornih vozila, plovnih objekata i vazduhoplova, štednih uloga i gotovog novca, kao i drugih imovinskih prava.

Kako je istakao, zakon se odnosi na sve građane, čime se, kaže, isključuje svaka eventualna selektivnost u njihovoj primeni. Predviđeno je osnivanje posebne organizacione jedinice Poreske uprave za obavljanje poslova određenih Zakonom.

Siniša Mali

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prijavljene prihode fizičkog lica je na Poreskoj upravi, a na fizičkom licu je teret dokazivanja da je na zakonit način steklo imovinu u delu u kome uvećanje njegove imovine nije u skladu sa prijavljenim prihodima - rekao je Mali.

On je dodao da će jedinice Poreske uprave utvrđivati uvećanje imovine fizičkih lica na osnovu podataka kojima raspolažu i podataka koje prikupi od drugih organa i organizacija, pravnih ili fizičkih lica. Kaže da je okviru Poreske uprave formiran Sektor za poreklo imovine, koji će se baviti tim poslovima, a koji zasad broji 20 inspektora.

Kako kaže, sistematizacijom je planirano da ih bude 60. "Ovi inspektori trenutno prolaze i dodatne stručne obuke, u čemu imamo pomoć i podršku Međunarodnog monetarnog fonda. Kao što vidite, potpuno smo spremni za primenu ovog zakona", rekao je Mali.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke