• 11

Kako da kupite opremu i počnete biznis u Srbiji? Top 5 ideja, uslovi za bespovratna sredstva i rok

Pri započinjanju sopstvenog biznisa najteže su i najrizičnije prve godine. Kako da prevaziđete taj period bavljenja preduzetništvom?

  • 11
arhitekta, projektant, nacrti, građevinski inženjer, majstor

Foto: Shutterstock

Po prvi put, Ministarstvo privrede od ove godine sprovodi program za podršku ženama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju. U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2021. godini ministarstvo je opredelilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Proverali smo, ko mogu da budu korisnici, koji su uslovi i kako možete do tog novca. 

- Korisnici su preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika pravna lica i zadruge koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja i/ili pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti, a koji su registrovani u APR (najkasnije do 31. decembra 2018. godine).

Za početnike u poslovanju za koje je ministarstvo obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava, korisnici sredstava su mikro i mala privredna društva i preduzetnici koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

U okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade, sredstva mogu dobiti novoosnovani preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, čiji je: osnivač i zakonski zastupnik žena (ukoliko je više osnivača, žene moraju imati većinsko vlasništvo) ili je osnivač i zakonski zastupnik fizičko lice starosti do 30 godina (ukoliko je više osnivača, mladi moraju imati većinsko vlasništvo) - objašnjavaju za Telegraf Biznis iz Ministarstva.

Zainteresovani se sa potrebnom dokumentacijom obraćaju Fondu za razvoj RS. Sve informacije za sva tri programa i potrebna dokumentacija su dostupni na internet stranicama: www.privreda.gov.rswww.preduzetnistvo.gov.rs и www.fondzarazvoj.gov.rs.

 Koje uslove morate da ispunite?

 

Prema rečima našeg sagovornika, svi privredni subjekti koji žele da podnesu zahtev, moraju da ispunjavaju uslove koji su pojedinačno definisani u okviru svakog od navedenih programa pojedinačno.

U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2021. godini, privredni subjekti koji ispunjavaju kriterijume brzorastućeg razvoja i/ili pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti, a koji zadovolje uslove Programa, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20% bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30% bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000,00 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000,00 dinara za pravna lica, niti veći od 12.500.000,00 dinara za sve privredne subjekte.

Kakve su cifre?

 

U okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2021. godini vrednost ukupne investicije može da bude od 400.000,00 RSD do 6.000.000,00 RSD od čega su bespovratna sredstva 30% odnosno od 120.000,00 RSD do 1.800.000,00 RSD.

Za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti bespovratna sredstva se dodeljuju u visini od 40% od vrednosti investicije.

U okviru Programa za žene i mlade, intenzitet pomoći je isti kao i kod klasičnog programa za početnike, s tim da je procenat učešća bespovratnih sredstava veći pa je odnos 35% bespovratnih i 65%kreditnih, dok je za nerazvijena područja taj odnos 45%-55%.

Kako se vi organizujete ovih dana?

Foto: Shutterstock

Za šta možete da uzmete novac?

 

Kako nam kažu u Ministarstvu privrede, sredstva se mogu koristiti za kupovinu opreme i dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora i operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog ulaganja.

U dosadašnjoj realizaciji Programa podsticanja razvoja mogu se izdvojiti kao najbrojniji privredni subjekti koji obavljaju delatnost u okviru proizvodnje prehrambenih proizvoda, prerade drveta i proizvoda od drveta i uslužnih delatnosti.

U 2021. godini sredstva se mogu koristiti i za:

kupovinu/izgradnju/dogradnju/rekonstrukciju/adaptaciju/sanaciju/investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora; kupovinu novih ili polovnih mašina i opreme, uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje; trajna obrtna sredstva; nabavku softvera i računarske opreme. Takođe, sredstva se mogu koristiti i za mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

U dosadašnjoj realizaciji Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte mogu se izdvojiti privredni subjekti koji obavljaju delatnost u okviru proizvodnje prehrambenih proizvoda, proizvodnje mašina, metala i metalnih proizvoda i oblasti građevinarstva.

Do kada je rok za isplatu, da li će biti dovoljno novca?

- Programi su otvoreni dok se sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine. Da li će biti dovoljno novca zavisi od broja prijavljenih privrednih subjekata - navode nam u resornom ministarstvu.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    23. februar 2021 | 15:03

    Započeti biznis u Srbiji???!!!! Lakše je u Avganistanu, Siriji, Sudanu, itd. Kako doći do ovih lepih kredita? Ovo što piše pričaju je bajka! Realnost: Bez veze nema aman baš ništa! Malo ko ili niko nezna da napiše, prikupi, plati takse koje traže. Postoje ljudi do kojih se "lako" dolazi koji znaju sve. Oni vam sve završe papirološki i uz njihove veze "dobijate kredit"! Naravno od 10%-20% od sume dajete njima. To je malecki deo realnosti! A kad krenete biznis tek počinje žurka i tek tada počinjete da shvatate koliki harač morate stalno da plaćate i kolilo država, birokratija, opšte ceo sistem pomaže da na "pošten način radite"!

  • Milan

    23. februar 2021 | 15:01

    Svima toplo preporucujem da nikako nikakav biznis ne zapocinju u Srbiji!!! To vam govorim iz licnog iskustva... nema tih para koje ce te vi da zaradite da vam nesto ostane, sta god da radite drzava ce vas iscediti sa raznim nametima i kaznama i svim i svacim!!! Verujte mi ja sam u kreditu zarobljen toplo vam preporucujem cuvajte pare koliko god da ih imate sada trebace vam!!!!

  • Ruza

    23. februar 2021 | 16:49

    Zasto nama koji vec imamo radnje nema nista bespovratno i bez ucenjivanja.posla i dalje nema zbog korone a porez stize redovno ,kao da radimo punom parom. Mi da zatvaramo a novi pitanje je da li ce uspeti. Kakva ekonomija?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>