• 0

Građani Srbije sve češće rade na nepuno radno vreme: Uskoro promene Zakona o radu

Regulisanje novih oblika radnog anagažovanja podrazumeva delovanje ne samo Ministarstva za rad nego i drugih ministarstava u Vladi Srbije

  • 0
NALED SIVA KNJIGA DJOKIC

SAVA RADOVANOVIC

Mnoge zemlje se sada suočavaju sa potrebom novih radnih angažmana koji u 20. veku nisu bili prepoznati kao važni, a oni su u Srbiji porasli za 53 odsto u odnosu na 2010. godinu, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Na predstavljanju 13. Sive knjige NALED-a, Kisić Tepavčević je navela da je poraslo i angažovanje za nepuno radno vreme, ali je ono sa 10 odsto učešća kod nas i dalje manje nego u Evropskoj uniji, gde iznosi 19 odsto.

To, prema njenim rečima, znači da i kod nas treba očekivati porast ovakvog načina angažovanja i pripremati se za to. To će se uraditi kroz izmene zakona, a pre svega krovnog Zakona o radu, čije izmene, kako je najavila ministarka, valja očekivati u narednom periodu.

Istakla je da je sve više onlajn angažmana, čitav niz poslova se radi od kuće što je posebno izraženo u doba kovida.

"Da bismo regulisali jedan veoma važan segmet tog rada, ministarstvo je napravilo vodič za bezbedan rad od kuće", rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da regulisanje novih oblika radnog anagažovanja podrazumeva delovanje ne samo Ministarstva za rad nego i drugih ministarstava u Vladi Srbije.

Naglasila je da su postignuti odlični rezultati pojednostavljenog elektronskog načina prijavljivanja sezonskih radnika u poljoprivredi, pa je na ovaj način 2019. godine prijavljeno 27.000 radnika, što je deset puta više u odnosu na pre godinu dana.

Od toga je velike koristi imao i budžet Srbije u koji se na konto ovih prijava sliko 245 miliona dinara. Ministarka je ukazala da je cilj da se sada uspešan primer poljoprivrede primeni i na druge delatnosti, pre svega građevinarstvo, ugostiteljstvo, poslovi pomoći kod kuće.

"Radi se na izradi nacrta zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju i u ovim delatnostima. Radna grupa je formirana u decembru", rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je izrada nacrta zakona u finalnoj fazi i da usvajanje valja očekivati u narednom periodu.

Video: Kisić: Danas stižu vakcine proizvođača Fajzer, prioritet zdravstveni radnici, gerontološki centri

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>