• 15

Hrvati više neće primati srpske diplome po automatizmu: Tumače ovih 5 faktora

Odluka se neće primenjivati retroaktivno

  • 15
business woman

Foto: Freepik.com

Diplome stečene na fakultetima Srbije i BiH u Hrvatskoj više neće biti priznavane po automatizmu, već će biti podvrgnute preispitivanju.

Tumačenjem Zakona o priznavanju fakutetiskih diploma stečenih u inostranstvu, u zemljama koje nisu članice Evropske unije, preispitivaće ih Agencija za nauku i obrazovanje.

 Telegraf Biznis pisao je prošle godine o zapošljavanju naših sezonaca u Hrvatskoj i šta mogu da očekuju. Međutim, ta slika se menja.  

U Hrvatskoj, piše Večernji list, pod lupom će biti uglavnom diplome stečene u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Do sada su, navode, te diplome bile priznavane po automatizmu, a sada se to menja i u slučajevima kada je reč o diplomama legitimno osnovanih i priznatih fakulteta u pomenutim zemljama.

Telo, nadležno za postupak vrednovanja inostrane visokoškolske kvalifikacije, moraće ubuduće da uzme u obzir pet ključnih elemenata, a to su: nivo, radno opterećenje, kvalitet, profili i ishodi učenja.

Važno je pomenuti da se odluka neće primenjivati retroaktivno, tako da nosioci takvih diploma od ranije, ne moraju strahovati da će im neko i zvanično potvrditi da nisu kompetentni po hrvatskim kvalifikacijama.

Kako dalje navodi portal, "tom odlukom niko ne može tumačiti da diplome iz navedenih zemalja nisu legalne ni legitimne, već sada Agencija za visokoškolsko obrazovanje može zauzeti stav i tumačiti da studenti koji su studirali u BiH i Srbiji - u tim zemljama jednostavno nisu naučili dovoljno, da bi u Hrvatskoj imali taj nivo obrazovanja koji im je istaknut na diplomama".

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • suza

    23. februar 2021 | 16:58

    Dobro je ovo. Nadam se da Srbi nece ici u Hrvatsku da rade jer tamo nemaju sta da traze ili obozavaju da ih ovi jadnici sto ni vakcinaviju nisu u stanju da sprovesu kako treba ponizavaju i vredjaju

  • Petar

    23. februar 2021 | 16:52

    Oni imaju slabije školstvo nego mi u Srbiji...

  • Nina

    23. februar 2021 | 16:11

    Jadni kreteni hrvati neznaju najedamput šta pise

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>