• 0
 ≫ 

Umesto povraćaja PDV-a, BiH za ove kupce uvodi plaćanje carina na kupovine veće od 4.600 dinara

 ≫ 

U praksi to znači da će stanovnici susedne zemlje znatno manje kupovati u BiH

  • 0
hrana, kupovina, račun

Foto: Pixabay

Trgovcima i ugostiteljima u BiH pozicioniranim u gradovima bliskim hrvatskoj granici pazar će od ove godine biti siromašniji za milione, a vrlo moguće je i desetine miliona maraka.

Naime, od početka ove godine oni koji žive u pograničnim delovima Hrvatske, u tu državu iz BiH dnevno mogu preneti robu vrednu tek do 300 kuna (oko 4.600 dinara) ako ne žele platiti dažbine, odnosno carinu.

To pravilo važi za još nekoliko kategorija građana, odnosno za radnike na granici ili u pograničnom području, za posade vozila u transportu između susednih trećih zemalja i Hrvatske, tokom putovanja u obavljanju svog posla.

U praksi to znači da će stanovnici susedne zemlje znatno manje kupovati u BiH, ali nova pravila teško će pasti i ondašnjim ugostiteljima, jer su gosti iz Hrvatske, kad bi došli da pazare, navraćali i u restorane i kafiće, pišu Nezavisne novine. 

Koliki je to, istovremeno, udar za one koji su u gradovima BiH navikli da kupuju nameštaj, kućne uređaje, odnosno belu tehniku, ali i hranu, najbolje pokazuju brojke.

Kasa, prodavnica, market, kupovina

Foto: Shutterstock

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, tokom prošle godine, kada su putovanja i prelasci granica zbog mera prouzrokovanih virusom korona svedeni na minimum, strani državljani su podneli ukupno 226.440 zahteva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 9,5 miliona KM.

- Ukupna vrednost robe koju su strani državljani 2020. godine kupili i izneli iz BiH iznosi 65,5 miliona KM - rečeno je za "Nezavisne novine" iz UIO BiH.

Međutim, logično, zbog pandemije broj zahteva stranih državljana za povrat PDV-a se prepolovio u odnosu na godinu ranije.

- U toku 2019. godine strani državljani su podneli ukupno 438.763 zahteva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 19,5 miliona KM. Ukupna vrednost robe koju su strani državljani u 2019. kupili i izneli iz BiH iznosi 134,3 miliona KM - kazali su iz UIO BiH.

Najvećim delom se radi o robi široke potrošnje za domaćinstva, tekstilu i tekstilnim proizvodima. Lako je zaključiti da su građani Hrvatske, pa nakon toga Srbije, bili najznačajni kupci u BiH.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>