• 0
 ≫ 

DFC odgovara na informacije da zatvara kancelariju u Beogradu

 ≫ 

"Severoistok Evrope SAD ne bi trebalo da prepuste drugim ekonomskim akterima"

  • 0
DFC US International Development Finance Corporation Foto: Pixabay, U.S. International Development Finance Corporation

Glavni operativni direktor američke korporacije DFC Dejvid Marčik najavio je nastavak intenzivne saradnje i uspostavljanje njihovog regionalnog prisustva iz sedišta u Ambasadi SAD u Beogradu.

Marčik je to rekao povodom zabrinutosti koju je izrazio Endi Zemenidis, izvršni direktor Grčko-američkog liderskog saveta, da DFC preispituje svoje prisustvo na severoistoku Evrope i planira zatvaranje svoje kancelarije u Beogradu.

U izjavi za Glas Amerike, Marčik kaže da DFC ostaje posvećena podršci investicijama u privatni sektor Srbije, tzv. Kosova i šireg regiona i nestrpljivo iščkekuje da gradi na temelju nedavno obnovljenih inicijativa o ulaganju sa Beogradom i Prištinom.

Ne krije zadovoljstvo što je i američka razvojna banka potvrdila posvećenost regionu.

- Severoistok Evrope SAD ne bi trebalo da prepuste drugim ekonomskim akterima. Imajući u vidu da su aktivnosti DFC u regionu ograničene na energetiku i velike infrastrukturne projekte, važno je da se precizno ukaže kakve bi posledice moglo imati napuštanje takvih projekata. Novo rukovodstvo DFC posvećeno je odlasku u Srbiju i na Kosovo odmah pošto se stvore uslovi da se u jeku pandemije može bezbedno putovati - rekao je Marčik.

Korporacija za međunarodno razvojno finansiranje je nezavisna agencija američke vlade osnovana u decembru 2019. godine nakon spajanja Prekomorske privatne investicione korporacije i Uprave za razvojne kredite (DCA) koja je bila deo Američke agencije za razvoj (USAID).

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>