• 0
 ≫ 

Putarina u Srbiji za ekološka vozila biće smanjena 13 odsto: "Država sprema subvencije i za hibride"

 ≫ 

Država sprema dodatne subvencije za kupovinu elekričnih automobila

  • 0
Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Država, na inicijativu Puteva Srbije, razmišlja da daje dodatne podsticaje za kupovinu električnih i hibridnih automobila. Tako, putarina za ta vozila biće verovatno manja 13 odsto. 

- Za toliko procanta je manji procenat zagađenja zbog tih automobila. A davaćemo i dodatne subvencije za njihovu kupovinu - navela je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je na Naplatnoj stanici Beograd gde obilazi Centar za prikupljanje i obradu podataka i punjač za električne automobile.

Kako je rekla ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović, u ministarstvu ima sredstava za dodatne subvencije.

Telegraf Biznis je pisao da su građani Srbije prošle godine kupili 127 ekoloških vozila, odnosno toliko je doneto rešenja o odobravanju subvencija. Od navedenog broja, sklopljeno je 50 sporazuma, a u radu je 26 zahteva.

Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju subvenconisane kupovine vozila u toj godini obezbeđena su u iznosu od 120 miliona dinara, rekao je za naš portal dosadašnji ministar Goran Trivan. Kako nam je naveo, jedan od najvećih zagađivača vazduha je upravo saobraćaj.

Kako nam je ranije rekao u inervjuu, naši građani najviše traže hibride, sa stimulacijom od 2. 500 evra.

Brnabić: Digitalizacija praćenja saobraćaja u Srbiji

 

Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Premijerka je izjavila da će Centar za prikupljanje i obradu podataka o saobraćaju na autoputevima u Srbiji, koji je danas otvoren na naplatnoj stanici "Beograd" u Vrčinu, povećati bezbednost učesnika u saobraćaju i doprineti zaštiti životne sredine.

Centar obrađuje sve podatke sa nadzornih kamera na autoputu, sa naplatnih stanica i iz njega se upravlja svom signalizacijom na autoputevima u Srbiji.

Brnabić je čestitala Putevima Srbije na modernizaciji i digitalizaciji praćenja saobraćaja. Tom prilikom je na naplatnoj stanici Beograd pušten u rad i punjač za električne automobile, a Brnabić je istakla da je i to doprinos smanjenju aerozagrađenja u zemlji.

- Nastavićemo da razvijamo ovaj ''mozak'' Puteva Srbije. Očekujem da će to rezultirati većim prlivima u budžet preko kazni za vangabaritni transport. Imamo veliki broj kamiona koji su van gabarita koji prekomerno uništavaju naše puteve - rekla je Brnabić.

Istakla je da su to uglavnom kamioni iz inostranstva koji su u tranzitu i da ćemo kažnjavanjem tih kamiona pokazati da se ovde poštuju zakoni i da ne mogu ni ovde to da rade kao što to ne mogu u svojim zemljama niti u zemljama EU.

Na primer, Centar će omogućiti da se proverava brzina vozila i dobiju podaci o njihovim registarskim tablicama i prosečnoj brzini kojom su se kretali na autoputu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>