• 12

Rad žene u kući vredi 105 evra mesečno: Slažete li se sa ovom presudom jednog suda?

Presuda je doneta tokom brakorazvodne parnice

  • 12
Domaćica, umorna žena, kućni poslovi

Foto: Shutterstock

Kineski sud presudio je u jednoj brakorazvodnoj parnici da bi žena trebalo da dobije oko 7.700 dolara odštete za sve kućne poslove koje je obavljala u zajedničkom domaćinstvu tokom pet godina braka.

Ova presuda je pokrenula žestoku debatu o tome da li je ovaj iznos pravedan, jer kada podelimo na mesece, ispada da je "plata" žene za pranje, peglanje, čišćenje, kuvanje...128 dolara mesečno, što iznosi oko 105 evra.

Ako gledamo u kineskim juanima, njena plata iznosila bi oko 10.000 juana, dok je prosečna zarada najsiromašnijih 9.808 juana, piše CNBC.

U ovo slučaju sudija je obavljanje kućnih poslova smatrao njenom nematerijalnom imovinom. To je prvi slučaj u kom je rad tretiran na taj način, a omogućile su ga izmene u civilnom zakonu usvojene u januaru ove godine.

Čišćenje, pranje, peglanje, učenje sa decom... ovako su izgledali dani većine majki u Srbiji otkako se pojavila korona. Veliki deo njih je uz to, i radio od kuće.

Nedavno je objavljena računica po kojoj bi žene u Srbiji mesečno zarađivale 546 evra (srpsku platu i po), ako bi se tim poslovima pripisala ekonomska vrednost.

Cilj je bio da se procene podaci i dokazi o troškovima neplaćenih poslova staranja i da se izračuna njihov nevidljivi doprinos bruto domaćem proizvodu (BDP) i rastu Srbije.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ddd

    24. februar 2021 | 14:32

    Vredi više

  • Ja

    24. februar 2021 | 14:42

    Radim taj posao. Sat mi je 500 din. pa izracunajte.. Naravno da je malo!

  • Хрвоје

    24. februar 2021 | 15:31

    Моја жена је трудна и ради само што може. Ја радим и у фабрику у све три смене и перем судове, усисавам, идем у набавку, плаћам рачуне, пеглам, простирем, тражим турске серије да жена гледа, спремам не увек по некада ручак, електо стрвари поправљам, малтеришем, ситни водоводни кварови решавам, перем тепихе, чистим прашину, возим и развозим где ми каже..... Колика би онда моја плата требала бити? И шетам кера, то сам заборавио.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>