• 0

Bivši kralj žvakaćih guma ulazi u novi biznis sa slatkišima, ali ove čokoladice nisu namenjene deci

Wrigley je 2008. prodao porodični biznis sa žvakama

  • 0
Zvake, bombone

Foto: Shutterstock

Nakon što je pre gotovo 13 godina prodao kompaniju za nekoliko desetina milijardi dolara, nekadašnji “kralj žvakaćih gumaWilliam “Beau” Wrigley na pragu je još jednog poslovnog uspeha, ovoga puta u poslu s marihuanom.

Kako je otkrio Reuters, Wrigley namerava da spoji svoju kompaniju Parallel sa kanadskom kompanijom Ceres Acquisition koja se bavi proizvodnjom i preradom marihuane.

Parallel je prva kompanija koju Beau Wrigley vodi nakon što je 2008. prodao porodični biznis sa žvakaćim gumama za 23 milijarde dolara. Spajanje s Ceresom trebalo bi biti dovršeno do leta, a deonice će biti uvrštene na kanadsku berzu NEO, piše Poslovni dnevnik. 

Američka regulativa i dalje zabranjuje da se na berzi nalaze deonice kompanija koje se bave uzgojem, preradom i trgovinom marihuanom i proizvodima koji je sadrže, s obzirom da je i dalje ilegalna na saveznom nivou.

S druge strane, marihuanu je Kanada legalizovala 2018. godine, nakon što je prvi u svetu to učinio Urugvaj.

Medicinska marihuana, SAD, Medical Marijuana New Mexico

Foto: Tanjug/AP

Tokom pandemije koronavirusa prodaja marihuane u saveznim državama gde je dopuštena skočila je na rekordne nivoe, pa je objava spajanja sa Parallelom digla cenu deonice Ceresa za 19 odsto, na 12,50 dolara.

Zajednička kompanija trebalo bi da ima 430 miliona dolara gotovine kada transakcija bude dovršena.

Kompanija broji oko 50 prodajnih mesta i poseduje površine za proizvodnju biljaka kao i prerađivačke pogone u četiri američke države. Kompanija prodaje gotove proizvode, poput krema i čokoladica s marihuanom, ali ne i žvakaće gume, kao što bi se očekivalo od Wrigleyja.

Nakon objave vesti o spajanju, Parallel je objavio i kako je već sada profitabilan, a očekuje da ove godine novčani tok bude pozitivan. Uz dekriminalizaciju prodaje proizvoda od kanabisa, Beau Wrigley smatra kako bi jedna od najznačajnijih promena koju će donijeti labavija regulativa moglo biti olakšavanje pristupa finansijskim izvorima.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>