• 0
 ≫ 

Veliko interesovanje za dvanaestogodišnje državne obveznice, 200 investitora učestvovalo na aukciji

 ≫ 

Tražnja investitora tokom aukcije bila 3,5 puta veća u odnosu na realizaciju.

  • 0
Obveznice

Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija saopštilo je da je Srbija uspešno iskoristila još uvek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i prvi put emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra.

Tokom procesa današnje emisije, a usled velike tražnje, delegacija Srbije je uspela da smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od 12 godina.

- Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine - kazao je ministar Siniša Mali.

Snažno interesovanje međunarodnih investitora za ulaganje u hartije Republike Srbije na rok od 12 godina, potvrđuje činjenicu da je Srbija i u veoma turbulentnom kriznom periodu pokazala umeće i znanje da očuva stabilnost i uravnoteženo investiciono okruženje, ocenila je sinoć guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da je uspešno izgrađena i očuvana makroekonomska stabilnost u prethodnim godinama, rezultirala poverenjem investitora u kontinuitet dobrih ekonomskih politika, čak i u periodu velikih izazova za globalnu ekonomiju.

- Ovo je obveznica najduže ročnosti koju je naša zemlja do sada emitovala na međunarodnom tržištu, a izuzetno interesovanje međunarodnih investitora predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Republike Srbije - saopšteno je iz kabineta guvernera NBS.

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković, Foto: ATA Images

Dodaje se da je tražnja investitora tokom današnje aukcije bila 3,5 puta veća u odnosu na realizaciju. Na aukciji je interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo gotovo 200 eminentnih investitora iz celog sveta.

Time je postignuta značajna diversifikacija investitorske baze, a deo prikupljenih sredstava biće iskorišćen za otplatu postojećih dugova, dok bi drugi deo služio za obezbeđenje nastavka rasta naše ekonomije, pri čemu ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje održivost javnog duga.

Visoko interesovanje investitora zabeleženo je uprkos povećanoj neizvesnosti na međunarodnim finansijskim tržištima u prethodnih nekoliko nedelja, koja je u najvećoj meri uzrokovana povećanjem globalnih inflacionih očekivanja - prinosi na reperne američke i evropske obveznice dužih ročnosti su od početka godine zabeležili značajno povećanje, dostižući najviše nivoe još od pretkriznog perioda.

Ipak, značajna tražnja investitora za srpskim evroobveznicama omogućila je da se delegacija Srbije tokom aukcije značajno smanji troškove finansiranja (za čak 35 baznih poena, odnosno 0,35 p.p.).

- Srbija je na međunarodnom tržištu ostvarila stopu prinosa koja se može meriti sa pojedinim zemljama čiji je kreditni rejting investicionog ranga. To pokazuje da tržišni učesnici čvrsto veruju da i Srbija pripada ovoj kredibilnoj grupi zemalja. Kuponska stopa od 1,65 odsto na obveznicu ročnosti od 12 godina predstavlja još veći uspeh nego kuponska stopa od 1,50 odsto koju smo 2019. ostvarili na obveznicu ročnosti od 10 godina, a nesrazmerno bolja od dolarskog duga koji je nasleđen i čija je kuponska stopa bila enormno visokih 7,25 odsto - naglasila je guverner.

Danas postignuta stopa finansiranja u skladu je sa prosečnim prinosima po kojima se trguje evroobveznicama Rumunije uporedive preostale ročnosti (zemlja investicionog rejtinga i članica EU).

- Uspešna emisija evroobveznice, uprkos ambijentu povećanih neizvesnosti na globalnim tržištima, predstavlja rezultat godinama prisutne monetarne, fiskalne i finansijske stabilnosti, koja je našu zemlju učinila otpornom na izazove koji dolaze iz eksternog okruženja - navodi Tabaković.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>