• 8

Besplatna obuka za vozače kamiona i posao za 50 ljudi. Danas ističe rok za prijavu

Procenjuje se da u našoj zemlji u ovom trenutku nedostaje oko 6.000 vozača teretnih vozila

  • 8
vozači kamiona

Foto: startfinder.de/Promo

Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru, DIMAK Srbija, pokrenuo je u saradnji sa Srbijatransportom, AMSS – centrom za motorna vozila i Pantransportom, plaćeni program obuke i zapošljavanja profesionalnih vozača kamiona.

- Važan aspekt ovog programa jeste i taj da će kandidati koji završe obuku imati mogućnost i da se odmah zaposle u renomiranim domaćim transportnim kompanijama. Ovo je odlična šansa za sve one koji žele da budu profesionalni vozači kamiona, a koji nisu u mogućnosti da plate troškove obuke, jer program omogućava postepeno sticanje različitih kategorija dozvola (C, CE i CPC) i tada traje i do godinu dana - izjavila je portparolka programa “Migracije za razvoj" - Marija Branković.

Program ima za cilj podizanje nivoa kvalifikacija radne snage, kao i usporavanje iseljavanja radno sposobnog stanovništva. Procenjuje se da u našoj zemlji u ovom trenutku nedostaje oko 6.000 vozača teretnih vozila.

- U Srbiji postoji veoma izražen problem nedostatka profesionalnih vozača. Sa tim problemom ne suočavamo se samo mi, već i ostale prevozničke kompanije na tržištu. Odlučili smo se da, u saradnji sa GIZ-om, realizujemo ovaj program jer je za nas imperativ da se za volanima naših vozila nalaze profesionalci, a i da time ublažimo posledice odlaska vozača teretnih vozila na rad u inostranstvo ili u penziju - izjavio je generalni direktor Srbijatransporta, Goran Aleksić.

Učesnici programa obuka i zapošljavanja za profesionalne vozače kamiona, koje trenutno spada u jedno od najdeficitarnijih zanimanja u našoj zemlji, dobijaju obuke za C i CE kategoriju, kao i mentorsku podršku tokom obuka i edukacije, nakon čega mogu steći i Sertifikat o stručnoj kompetentnosti „CPC“ i kvalifikacione kartice vozača na 140 nastavnih časova. Svim kandidatima će biti plaćene sve pripadujuće takse, uverenja i prijave za ispite, kao i upis relevantnih kategorija u vozačku dozvolu, uključujući i COD 95.

vozači kamiona

Foto: startfinder.de/Promo

Obavezni uslovi za učešće u programu su da kandidati imaju najmanje 21 godinu, da imaju  položen vozački ispit (najmanje B kategorije), završenu srednju školu (III i IV stepen stručne spreme), uverenje o (ne)kažnjavanju koje izdaje MUP Srbije i da su nezaposleni.

Uz ispunjene obavezne uslove, prednost će imati povratnici iz Nemačke ili drugih zemalja, mladi do 30 godina, žene, pripadnici osetljivih kategorija stanovništva, dugoročno nezaposlena ili neformalno zaposlena lica,  članovi višečlanih domaćinstava, samohrani roditelji, korisnici novčane socijalne pomoći i kandidati iz gradova u kojima se realizuje program: Beograd, Novi Sad, Čačak, Paraćin i Novi Pazar.

Prijava za program vrši se preko linka https://form.jotform.com/210291357493356 i obezbeđena su sredstva za obuku 50 kandidata. Rok za prijavu je 25.02.2021.

Globalni program „Migracije za razvoj“(PME) deo je šire inicijative “Povratak u nove šanse”, koji finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Opšti cilj Programa je poboljšanje izgleda za ekonomsko i socijalno učešće povratnika i lokalnog stanovništva u Srbiji, a sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    25. februar 2021 | 10:44

    Dzabe vam besplatna obuka, podignite im plate, vozaci vize dobijaju pre medicinara, svi su otisli preko.

  • Map

    25. februar 2021 | 10:36

    Ne postoji kod nas manjak vozaca nego su im male plate a vecina poslodavaca im uplacuje doprinose i platu minimalac na racun a ostalo na ruke,kad se to resi bice im dovoljno

  • Aleksandar

    25. februar 2021 | 11:44

    Vozaca fali zato sto ste ih gospodo poslodavci svojom nezajazljivoscu oterali na sve strane sveta. Placate minimalac na racun ostatak u gotovini, obracunavate zaradu po nekim imaginarnim procentima, terste ih da otvaraju devizne racune kojima nemaju pristup da bi vi mogli podizati nroporexovano devizne dnevnice koje zadrzavate za sebe... I jos sto sta.... Ali eto Vama veselja sad kad pocnete da jasete sad ovu decu pocetnike, mogu da zamislim kakav ste robovlasnicki ugovor napravili.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>