• 3
 ≫ 

Umesto gazde, biraju recepcionera: Hoteli iznajmljuju sobe u Beogradu i jeftinije je od stana

 ≫ 

Za mesečni boravak u sobi naplaćuju manje nego što bi iznosio prosti zbir 30-ak noćenja

  • 3
Hotelska soba, novac, pare

Foto: Pixabay

Broj noćenja u hotelima drastično je opao, pa hotelske sobe mahom zvrje prazne. U isto vreme cene zakupa stanova skaču bez obzira na pandemiju.

Kada se ove dve činjenice spoje, i ne čudi to što sve više ljudi odlučuje da umesto stana, mesečno zakupljuje sobu u hotelu.

U decembru prošle godine, u odnosu na decembar 2019. godine, broj dolazaka turista manji je za 67,1 odsto, a broj noćenja manji je za 59,9 odsto. Zato su pojedini hoteli, u pokušaju da zarade bar nešto novca tokom pandemije, rešili da ponude svoje sobe i na mesečnom nivou.

Za ovakve aramžmane najviše su zainteresovani studenti, sezonski radnici, poslanici, ali i svim kojima je dojadio podtanarski život i zavisnost od gazdi, vlasnika stanova.

Tako danas ovu mogućnost nudi sve više, ne samo prestoničnih, već i hotela širom Srbije. Umesto cene od nekoliko hiljada dinara po danu, za mesečni boravak u sobi naplaćuju manje nego što bi iznosio prosti zbir tridesetak noćenja.

Za studente, radnike i sve one koji žele da gazdu zamene recepcionerom, samo u Beogradu ima više hotela koji su radi da ih prime, a tokom pandemije to su počeli da čine i oni koji inače tome nisu bili skloni, da bi imali kakav god prihod tokom ovih teških meseci za turizam.

Kupovina stana, kuće, iznajmljivanje

Foto: Shutterstock

Tako se u jednom prestoničkom hotelu u centru grada sobe izdaju po ceni od oko 25.000 dinara. Oni koji se odluče na ovaj korak kunu se da je isplativije od iznajmljivanja stana.

- Stan u centru grada ne može da se nađe ispod 250, 300 evra, koliko god mali i neuslovan bio. A onda na tu cenu dolazi infostan, struja, kablovska...Kada se sve sabere, mesec dana u hotelu je mnogo jeftinije, plus ne moram sam da menjam posteljinu i da čistim, što mi, kao i svakom muškarcu, posebno teško pada - objašnjava građevinac Miloš R. iz Požarevca, koji tokom poslovnih angažmana živi u hotelu.

On dodaje da ne mora ni da kupuje sapun, gel za tuširanje, šampon...a da ukoliko se pojavi neki kvar, majstor odmah dolazi da ga popravi.

hotel, hotelska soba

Foto: Pixabay

Sobe su najčešće bez televizora i frižidera, ali uprave hotela često omogućavaju stanarima da unesu svoje, kako bi im boravak bio što udobniji.

Za oni koji žele da dele sobu, trošak života ispadne još niži, a pandemija je povećala spisak hotela koji nude ovu vrstu smeštaja.

I za upravu hotela računica je jednostavna. Troškovi održavanja hotela veliki su bez obzira na to da li su sobe popunjene ili prazne. A ako se sobe izdaju po minimalnim cenama, to je dovoljno da se pokriju bar osnovni troškovi.

Zanimljivo je da su cene mesečnog najma slične u Beogradu i u manjim gradovima, što znali da nije svuda podjednako isplativo živeti ovako, jer su cene stanova u unutrašnjosti Srbije ipak znatno niže od onih u prestonici, pa je verovatno logičnije iznajmiti stan.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma da

    27. februar 2021 | 12:47

    Stvarne cene hotela bi i trebalo da inače budu takve!

  • Slavija

    27. februar 2021 | 17:31

    Ko može da poredi sobu za 25000 i stan. Niko ne pominje 3 obroka! Iznajmljujem dvosoban stan za 320 eu (na Slaviji), ali stan. Imam 3 kreveta u kojima mogu soavati 4 odobe. Dođu mi roditelhi iz Zrenjanina, ili sestra i brat, svako ima svoju sobu. Mogu da kuvam. Imam divne gazde, u istom stanu sam već četvrta godina, nemam nikakvih problema, a ni gazde samnom. Imam 50m2 prostora, a ne 16m2.

  • Hahah

    27. februar 2021 | 18:38

    Pa kako to da se uporedjuje, u hotelu nemas kuhinju itd itd

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>