• 11

Vujović: Niža cena priključka na gas smanjiće potrošnju uglja i poboljšati kvalitet vazduha

Ministarka je pozvala lokalne samouprave da se više angažuju na informisanju svojih građana

 • 11
VLADA CLANOVI BIOGRAFIJE

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozdravila je izmene pravilnika kojim se omogućava smanjenje cene priključka na gas za domaćinstva i do 50 odsto, ističući da će veće korišćenje ovog energenta zameniti ugalj, što će u perspektivi smanjiti zagađenje i unaprediti kvalitet vazduha.

Smanjenje troškova priključka na gasovod regulisano je izmenama pravilnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, koji će u narednih nekoliko dana stupiti na snagu. Vujović ističe da je to značajan korak i podstrek građanima da masovnije prelaze na gas, što će u perspektivi popraviti ekološku sliku Srbije.

Ministarka je pozvala lokalne samouprave da se više angažuju na informisanju svojih građana o novim pogodnostima koje im donosi pravilnik.

- Iz ugla ministarstva koje vodim, a kojem je prioritet borba za zdraviju životnu sredinu, izmene pravilnika su veoma značajne, jer motivišu građane da umesto grejanja na ugalj, prelaze na gas. Precizni troškovi zavise od lokalnih samouprava, ali do sada su za izgradnju priključka na distributivnu mrežu građani plaćali i do 200.000 dinara. Procene su da će izmenama pravilnika taj trošak biti prepolovljen - rekla je ministarka Vujović.

Ona je naglasila da su i u resoru zaštite životne sredine preduzeti važni koraci kako bi se pružila podrška građanima da zamene energente sa štetnim uticajem na okolinu, ekološki čistijim.

- Ove godine smo raspisali tri konkursa za lokalne samouprave za subvencionisanje zamene individualnih kotlarnica, kao i onih u javnim ustanovama, i za pošumljavanje. Očekujem da ćemo uskoro potpisati prve ugovore. Cilj nam je da podižemo ekološku svest i odgovornost svake opštine i grada, ali i svakog pojedinca, jer samo zajedno možemo da rešimo problem zagađenja koji smo nasledili i koji postoji decenijama – rekla je Vujović.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nikola

  25. februar 2021 | 16:07

  Ne razumeš se ti dete u to.Gas je preskup, i samo oni koje greju gradske toplane a gradovi subvencioniraju takvo grejanje imaju korist od gasa.

  12
  1

  Podelite komentar

 • Ena

  25. februar 2021 | 15:58

  Da uvedemo grejanje na gas na ovakav nacin kao kod nas to kao na suvo zlato da se grejemo.Kptao,cevi ,radijatori,kopanje sa mreze ,geometar,proektant i neznam sta jos nisu smislili pa vidite koliko to sve izadje.A kplike su plate i penzije .Dok god smo tako bedni gas ce biti preskup tj veliki luksuz i da dzaba pustite prikljucke.

  12
  1

  Podelite komentar

 • Goran

  25. februar 2021 | 15:41

  A cena gasa? A da termoelektrane prebavite da trose gas umesto uglja?

  12
  0

  Podelite komentar