• 1

Brnabić: Važnost "Balkanskog toka" višestruka za Srbiju

Ističe da će Balkanski tok omogućiti da se gasovodna mreža širi po Srbiji, a posebno, naglašava, u onim mestima u kojima do sada nije bilo investicija

  • 1
BRNABIC POSLANICIC PITANJA Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je važnost gasovoda "Balkanski tok" višestruka za Srbiju, jer time dobijamo više gasa, širi se gasovodna mreža kroz celu zemlju, važan je za nove investicije, za zaštitu životne sredine, a njime smo postali i tranzitna zemlja za gas.

Brnabić je tako odgovorila na pitanje narodnog poslanika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahja Feharovića u Narodnoj skupštini zašto je Balkanski tok važan za Srbiju.

Izrazila je zadovoljstvo što je Srbija završila izgadnju tog gasovoda kroz našu zemlju u roku i što je pušten 1. januara ove godine.

- Balkanski tok znači dve stvari. Prva je da imamo još jedan izvor gasa, znači imamo i veće količine gasa u Srbiji, a to znači da smo energetski bezbedniji i stabilniji. Takođe, znači da smo obezbedili jedan važan energent za dalji razvoj privrede, ali i izuzetno važan energent u oblasti zaštite životne sredine - istakla je Brnabić.

Druga stvar, navodi premijerka, Balkanski tok omogućio je Srbiji da od zemlje koja kupuje gas, postane tranzitna zemlja za gas i naplaćuje tranzitnu taksu koja će ulaziti u naš budžet.

Ističe da će Balkanski tok omogućiti da se gasovodna mreža širi po Srbiji, a posebno, naglašava, u onim mestima u kojima do sada nije bilo investicija.

Otvaranje gasovoda u Srbiji Ističe da će Balkanski tok omogućiti da se gasovodna mreža širi po Srbiji - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Želimo do tih mesta da dovedemo gas, kako bismo mogli da privučemo investitore - rekla je Brnabić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović podsetio je da se u proteklih mesec dana radilo na izmeni pravilnika vezano za priključke na gasovod kako bi cena za domaćinstva bila niža.

- Oko 95 odsto korisnika gasa su mala domaćinstva do 400 kvadratnih metara, zbog toga moramo da im olakšamo da se priključe na gasovod - rekao je Momirović.

Saglasio se sa premijerkom Brnabić da bez gasovoda, kakav je Balkanski tok, nema ni industrije, te ističe da je u tom smislu napravljen veliki korak.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    25. februar 2021 | 18:50

    Gospođo Brnabić ne skrećite temu. Vi ste lično odgovorni za ovoliku zarazu koronom u Srbiji, jer ste dozvolili bahato ponašanje građana, naročito Beograda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>