• 2

Vlada usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Zakonom se ispunjavaju obaveze prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj Konvenciji UN o promeni klime i njenog Sporazuma iz Pariza i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije

  • 2
BRNABIC SEDNICA VLADA

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o klimatskim promenama, čijom će se primenom uspostaviti sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i obezbediti prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove.

Zakonom se ispunjavaju obaveze prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj Konvenciji UN o promeni klime i njenog Sporazuma iz Pariza i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Predloženim zakonom Srbija zadržava pravo da kreira zakonodavni okvir i postavlja ciljeve razvoja, uzimajući u obzir sve specifičnosti privrednog i energetskog sektora i druge nacionalne socio-ekonomske parametre.

Zakon postavlja pravni okvir za dalje delovanje sa ciljem smanjenja emisija GHG i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, što je jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije i osnova zelene i cirkularne ekonomije.

Predlogom zakona, u čijoj su izradi učestvovale sve nadležne institucije, predviđa se donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom u roku od dve godine, čije će važenje biti deset godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Vlada je danas usvojila i Strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine, kojom se definišu reformski koraci čiji je ciljuspostavljanje efikasnog tržišta rada u skladu sa ubrzanim tehnološkim razvojem.

fekti predviđeni ovom strategijom su rast kvalitetne zaposlenosti kroz saradnju više sektora: obrazovanja, privrede, finansija, socijalne zaštite i lokalnih samouprava, a usmereni su na unapređenje ponude i tražnje za radom.

Posebe mere predviđene su za unapređenje položaja žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma i Romkinja, imajući u vidu njihovu zastupljenost i druge karakteristike koje ukazuju na nepovoljan položaj na tržištu rada.

U fokusu će biti i druge ranjive kategorije nezaposlenih, koje bez dodatne i intenzivne podrške u traženju posla ne mogu samostalno da poprave svoj položaj na tržištu rada.

Doneta je i odluka o finansiranju nabavke udžbenika novcem iz budžeta, kojom se obezbeđuju besplatni udžbenici i druga nastavna sredstva za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica, za učenike koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, kao i za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno-vaspitni rad ostvaruju po individualnom obrazovnom planu.

Besplatni udžbenici predviđeni su i za učenike kojima su neophodna prilagođena nastavna sredstva (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u školskom sistemu.

Vlada je dala saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    25. februar 2021 | 18:48

    Hahaha, dadada, Srbija će rešiti klimatske promjene?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>