• 4

Pod pritiskom SAD i EU, Hrvatska počela da blokira Kinu: Čuveni list piše o poništenom konkursu

Američki "The Wall Street Journal" u svom tekstu pominje i zemlje poput Rumunije, Litvanije, Slovenije i Grčke, koje ne daju Kini da ima upliva u njihove ekonomije

  • 4
juan

Foto: Freepik.com

Nekoliko manjih evropskih zemalja, među njima i Hrvatska, počele su da blokiraju Kinu u njenom pokušaju da se uključi u te ekonomije, tumačeći to kao njeno približavanje pozicijama SAD, i jačanje straha u Evropi zbog kineskog "agresivnog geopolitičkog stava".

Američki poslovni dnevnik navodi da su zemlje od Baltika do Jadranskog mora nedavno otkazale javne konkurse na kojima je trebalo da pobede kineske državne kompanije, ili su, pak, pokrenule postupke kojima je cilj zabrana kineskim kompanijama da potpišu ugovore o izvođenju radova ili da investiraju.

Podsećamo, početkom godine smo pisali o tome da Hrvatska ne da riječku luku Kinezima, upravo zbog pritiska SAD i EU. Tada je u trenu poništen konkurs vredan 2,7 mlrd evra.

Kako dalje piše WSJ (The Wall Street Journal), osim Hrvatske, ovakav stav se odnosi i na Rumuniju, Litvaniju, Sloveniju i Grčku. Kada je reč o našim susedima, ne navode se detalji, osim ove odluke Upravnog odbora Lučke uprave Rijeka.

"Naime, bolja od dve ponude došla je od konzorcijuma kineskih kompanija, na čelu sa preduzećem Ningbo Zhoushan Port Company, koje upravlja jednom od najvećih luka na svetu. Druga ponuda je bila od holandskog APM Terminala, u konzorcijumu s hrvatskom firmom Enna Logic, Pave Vujnovca", prenosi Novac.hr.

Portal podseća da je tender bio objavljen u proleće 2019, i da je ugovor trebalo da bude potpisan sredinom prošle godine. Hrvatska se u članku WSJ-a pominje i kao jedna od zemalja koja je nedavno zaustavila javnu nabavku uređaja kineske firme Nuctech, ali, za razliku od Litvanije, nije se javno pozvala na nacionalnu sigurnost.

Litvanska vlada je u februaru zabranila kupovinu uređaja za sigurnosni nadzor na aerodromima, koje je u Hrvatskoj 2018. nabavljala Carinska uprava za pregled kamiona, što je bilo sufinansirano novcem EU.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    26. februar 2021 | 10:04

    PUCAJU AMERI KO TRULA TIKVA !!!

  • Miki

    26. februar 2021 | 08:55

    Ha ha Ko je agresivan?

  • Goran

    26. februar 2021 | 09:04

    Sluge američkog imperijalizma i hegemonizma rade na svoju štetu, amerikanci im sigurno neće platiti odštetu za propale natječaje. Neka hrvatske glavešine pogledaju kako se živi u Texasu i izvuku pouku!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>