• 0

Tipičan radni dan jedne žene pokazuje zašto zaposleni (ne) žele da se vrate u kancelariju

Rad od jutra do mraka, vožnja do posla duga sat vremena u jednom smeru, ostajanje na poslu dok nadređeni ne krenu kući... Samo su neki od razloga

  • 0
kancelarija

Foto: Freepik

Nije slučajno što su se radnici iz azijskih zemalja, a posebno iz prenaseljenih gradova - biznis centara - navikli na ležerniji rad od kuće. Barem ne moraju da ustaju mnogo ranije, putuju prevozom i do sat vremena do posla, a onda da sede ispred svog kompjutera dok ne padne mrak.

Možda i u radu na daljinu rade prekovremeno, ali to svakako nije naročita promena za njih. Iako radoholici, tokom 2020. su shvatili da obavljanje dnevnih zadataka iz udobnosti svog doma - ima svojih prednosti.

Ovako je, na primer, izgledao tipičan radni dan jedne Japanke, zaposlene u velikoj firmi, pre pandemije. Emi (24) radi u Tokiju, ustaje rano, i nema vremena za jutarnje tuširanje ili ga s namerom preskače. Umesto toga, Japanci imaju običaj da se na kraju dana opuštaju u toploj kupki.

Ova Japanka se šminka za 5 minuta, i jedva da ima vremena za doručak, moglo bi se reći da kod kuće "jede s nogu", jer pokušava da "uhvati" voz i stigne na posao na vreme. Mnogi Japanci, zapravo, doručkuju malo, obrok onigiri (loptica od pirinča).

Emi, navodi se u videu, i dalje živi s roditeljima što nije neobično za Japan, čak i nakon što studenti diplomiraju i zaposle se. Kuću napušta u 07:15h, a onda pešači desetak minuta do najbliže stanice. Prosečno putovanje javnim prevozom u Tokiju je od 45 do 60 minuta.

Iako putuje sat vremena do posla, kaže da se oseća kao srećnica, jer ne mora kao neki da menja voz. Tek oko 08:15h Emi izlazi iz voza, a onda je čeka put do firme Pasona, čije kancelarije se nalaze u kvartu Otemachi, koji slovi za vrhunski biznis centar.

To je jedna od najvećih kompanija u Japanu, samo u njenoj zgradi radi 4.000 ljudi, barem je tako bilo pre pandemije. Emi ulazi u kancelariju oko 08:25 sati, seda za svoj sto i postavlja laptop. U videu se navodi da je njena kancelarija vrlo živopisno uređena, za razliku od većine u Japanu.

Emi radi u PR službi i njen prvi zadatak ujutru je da pročita sve novine. Pošto je dan kada se snima video - ponedeljak, Emi je sačekao veliki posao, budući da nije radila za vikend. Mora da "pohvata" sve lokalne i svetske informacije od proteklih dana.

Uglavnom svi oko nje rade isti posao, a PR odeljenje ima tri stola. Ono što je uobičajena stvar u Japanu, jeste da zaposleni, kada se vrati s odmora, kao suvenir donese slatkiše i ponudi ih kolegama. Taj običaj se zove "omiyage". Na neki način, to je gest zahvalnosti drugima što su vam "dopustili" da odmorite od posla.

To je, ujedno, i jedan od razloga zašto Japancima može biti sumoran rad od kuće, ali...

Situacija u kancelariji je vrlo tih, niko nije glasan, i svako radi svoj posao do kasno uveče. Svakog jutra u firmi se organizuje sastanak, poznat kao "chorei". Tada svi zaposleni stoje i slušaju nadređenog, koji ih obaveštava o aktuelnim informacijama - vezanim za razna kompanijska odeljenja.

Zanimljivo je da izvršni direktori sede u "open space" prostorijama, mada je upitno šta će biti posle pandemije. Ali, nemaju zasebne kancelarije i svaki od njih ima stalak sa rođendanskim čestitkama, koje bivaju upućene radnicima.

Wellness, posao

Foto: Shutterstock

Ali, vratimo se na Emi. Oko 10 sati je završila svoje jutarnje obaveze, i sada je, kako kaže, vreme za vežbe. Kompanija ima veliku teretanu, zaposleni se samo preobuju i spremni su za akciju. Nakon toga, Emi čeka još posla, a onda je vreme za ručak.

Teretana se mesečno plaća, a zaposleni mogu da angažuju i personalnog trenera, ako žele prilagođenu rutinu vežbi. Emi potom ima još sat vremena do ručka, a u videu svoj posao opisuje kao zabavan i izazovan.

CEO kompanije, inače, sedi u centru ogromne kancelarije. Zaposleni mogu da mu se obrate kad požele. U sklopu kompanije je i market, tako da radnici tu kupuju sve što im treba, bez potrebe da napuštaju zgradu u toku dana. Posebno su zanimljivi toaleti, tačnije wc šolje, koje imaju razne opcije - možete pustiti i muziku.

Emi odlazi na ručak tačno u podne, i poziva kolege da joj se pridruže. Hrana je organizovana kao švedski sto - od peciva do salata, a zaposleni imaju određeni popust. Posebno je popularna kifla "shio-pan". Neverovatno, ali u sklopu firme nalazi se i farma - gde zaposleni mogu da hrane životinje, nakon ručka.

Već je 16:30h, radni dan je davno počeo, a Emi ima sastanak. Video konferencije su, inače, bile uobičajene za Japan i pre korone, tako da za njih nova normalnost - i nije bila tako nova. Skoro je 18h, a neki su još na poslu, kao na primer Emi. Tačno u 18h i ona odlazi.

Nadređeni uglavnom rade po ceo dan, do kasno uveče, a "old school" pravila u Japanu nalažu da ostali zaposleni ne bi trebalo da odlaze s posla pre njih. Običaj je da se radnici posle posla okupe u restoranu, koji je u sklopu firme. To je vreme za pivo, dobru hranu i opuštanje.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>