• 1

Do nedavno su se trudili da im ograniče pristup, a sada kukaju zbog manjka stranih radnika

Preokret u trendu migracija mogao bi da promeni i politiku vlade o imigrantima

  • 1
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU

Foto: Tanjug/AP

Strani radnici napuštaju Veliku Britaniju brzinom koja nije zabeležena još od Drugog svetskog rata, što predstavlja ogroman izazov za ekonomiju koja je već poljuljana situacijom sa pandemijom i Bregzitom.

Procene su da je smo iz Londona tokom prošle godine otišlo 700.000 ljudi.

- Problem će biti ako se ti ljudi ne vrate i ako se budemo suočili sa manjkom radne snage, pa izgubimo svaku šansu za rast – kaže Džonatan Portes, professor ekonomije na prestižnom britanskom univerzitetu.

On procenjuje da je već otišlo više od million stranih radnika, piše Bloomberg.

- Ako uzmemo u obzir činjenicu da u Velikoj Britaniji strana radna snaga podstiče privredni rast, ovo je jako loša vest – kaže on.

Preokret u trendu migracija mogao bi da promeni i politiku vlade o imigrantima, koja se decenijama trudila da ograniči broj onih koji dolaze.

Turisti, putovanja, aerodrom, koferi

Radnici odlaze iz VB, Foto: Shutterstock

Hipotetički scenario u kom svake godine ode 100.000 ljudi, umesto da ih toliko dođe, koštao bi Britaniju mnogo i podigao bi budžetski deficit za 0,7 odsto.

Kao i obično, najteže će biti popuniti radna mesta koja ne zahtevaju neke posebne veštine i koja nisu mnogo plaćena, jer su Britancinavikli da takve poslove rade stranci.

Odlazak radne snage velika je promena u trendu od pre 20 godina, kada su imigranti stvarali nova radna mesta, priliv novca za univerzitete, kao i veće cene smeštaja. Sada će sve to da se promeni.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    26. februar 2021 | 09:23

    Па нека прихвате ове Арапе и муслимане из читаве Европе ! Зар они и нису њихови штићеници а ми геноцидни ? Тако ће спојити и добро и корисно ... са порастом ислама у римокатоличким и протестанским острвским државама...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>