• 0
 ≫ 

Mafija se prilagodila pandemiji: Nudi preduzetnicima novčanu pomoć, pa im otima firme

 ≫ 

Organizovani kriminal pokušaće da dođe do novca namenjenog oporavku privrede

  • 0
Mafija, Napulj, Italija

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Italijanski mafijaši snažno su povećali aktivnost pozajmljivanja novca malim kompanijama koje su se teško nosile sa zatvaranjem privrednih aktivnosti tokom prvog talasa korona virusa, pokazuje izveštaj italijanske kancelarije za suzbijanje organizovanog kriminala.

Kako prenosi Financial Times, “prijateljska ruka saradnje” kasnije je skupo koštala poduzetnike koji su, suočeni s nemogućnošću vraćanja duga, morali kriminalcima da prepuste vlasništvo nad kompanijom.

U izveštaju stoji da postoji značajan rizik da organizovani kriminal iskoristi ekonomsku krizu u zemlji izazvanu pandemijom koronavirusa kako bi preuzela značajan broj malih kompanija, kojima je ranije pružila finansijsku pomoć, piše Poslovni dnevnik. 

Mafijaške grupe “nude kompanijama u poteškoćama oblik socijalne pomoći kao alternative institucijama javnog i privatnog sektora, ali potom usvajaju tradicionalne metode zastrašivanja s ciljem preuzimanja kontrole nad njihovim ekonomskim aktivnostima”, stoji u izveštaju.

Izveštaj se odnosi na razdoblje od januara do juna prošle godine.

Mafija, mafijas, narko bos,

Foto: Shutterstock

“Korona modus operandi” kriminalnih grupa rezultat je činjenice da je pandemijska kriza negativno uticala i na “poslovanje” mafije. Naime, zatvaranje je smanjilo tradicionalnu kriminalnu aktivnost. Usled strogih epidemioloških ograničenja kretanja, zabeleženo je smanjenje trgovanja ukradenom robom, krivotvorenje robe i broj pljački.

Međutim, broj slučajeva požara na zgradama – indikatora moguće iznude ili pokušaja naplate lažne štete od osiguranja – ostao je relativno stabilan u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. U izveštaju se takođe upozorava na verovatnoću da će organizovani kriminal pokušati da dođe do novca namenjenog oporavku privrede.

Nova vlada Marija Dragija počela je da radi na ekonomskom planu koji uključuje ulaganje više od 200 milijardi evra evropskog novca namenjenog oporavku.

Tri su glavne talijanske mafijaške grupacije – kalabrijska ‘Ndrangheta, sicilijanska Cosa Nostra i napuljska Camorra.

Izveštaj naglašava da je ‘Ndrangheta – najsnažnija i najbogatija grupacija u tom trojcu zbog uključenosti u međunarodni promet drogom od Južne Amerike do Evrope – pretrpela prošle godine blagi pad moći zbog sprovođenja velikih istraga.

U izveštaju je navedeno i kako su italijanske vlasti došle do dokaza da njujorška mafijaška porodica Gambino pokušava obnoviti istorijske veze s Cosa Nostrom.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>