• 2

Fenomen koji je potresao svet: Ilegalno prodaju parcele "pluća sveta" preko Fejsbuka

Zaštićena područja uključuju nacionalne šume i zemljište rezervisano za autohtone narode, a Amazoniju biolozi smatraju domom čak polovine svih kišnih svetskih šuma

  • 2
Veliki deo krčenja šuma u brazilskom delu Amazonije vrši se ilegalno da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. Načelnik zajednice Kaiapo kaže da ne želi drvoseče na svojoj zemlji optužujući ih za prikrivanje ilegalnih radnji i vršenja pritiska na starosedeoce.

Kaiapo Indijanci, potpuno odvojeni od civilizacije, već vekovima žive ustaljenim plemenskim načinom života  u srcu brazilske prašume u južnom delu brazilske države Para spadaju u etničke autohtone kulture. Foto: Tanjug/AP/Leo Correa

Amazon je mesto, koje biolozi smatraju domom čak polovine svih kišnih šuma na svetu. Površina pod kojom su šume zauzima 7 miliona kvadratnih kilometara, a one se prostiru od Brazila, preko Perua, Kolumbije i drugih zemalja Južne Amerike.

Njihovo ugrožavanje ozbiljno preti globalnom stanovništvu, menja klimu, utiče na kiseonik. Ipak, to ne sprečava "moderne prodavce" da prodaju delove brazilske prašume Amazonije, ilegalno, preko Fejsbuka.

Zaštićena područja uključuju nacionalne šume i zemljište rezervisano za autohtone narode, piše BBC. Neke parcele, oglašene preko ove društvene mreže (Facebook Marketplace ads) - veličine su i do 1.000 fudbalskih terena.

Fejsbuk je rekao da je spreman za saradnju sa lokalnim vlastima, ali je nagovestio da neće preduzimati samostalne mere kako bi zaustavio ovu trgovinu. "Naše trgovinske smernice zahtevaju od kupaca i prodavaca da se pridržavaju zakona i propisa", dodala je kalifornijska tehnološka firma.

Vođa jedne od autohtonih zajednica apeluje na Fejsbuk da uradi više po tom pitanju, dok Ivaneide Bandeira, šefica jedne nevladine organizacije za zaštitu životne sredine, kaže da su "osvajači zemlje toliko samouvereni, da se ne stide prodaje šuma preko Fejsbuka niti ilegalnog biznisa sa zemljom".

Krčenje šuma u ​​brazilskom Amazonu traje već deset godina, a Facebook Marketplace je postao gde "ne postoji rizik od inspekcije državnih agenata". Kupci na ove divlje delove, spremne za obradu, gledaju kao na mogućnost za investiranje. Mnogi oglasi stigli su iz Rondonije, države koja je najviše pošumljena u brazilskoj regiji prašume.

Video: Požari gutaju pluća sveta: Dim je toliko gust da je Sao Paulo u mraku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>