• 0
 ≫ 

Borba titana za prevlast na nebu: Erbas planira da pokori Boing, a ima i plan za to

 ≫ 

Boing ne može sebi da dozvoli još jedan pogrešan korak

  • 0
Airbus kompanija logo avion

Foto: Tanjug/AP

Pandemija je samo pojačala rivlastvo između dva najpoznatija proizvođača aviona, kompanija Erbas i Boing, a ko će iz ove borbe titana izaći kao pobednik odlučiće trendovi koji će zavladati posle korona kirze.

Iako su statistike trenutno crne, konture onoga kako će nebo izgledati posle pandemije već sada se naziru.  Jedna stvar je jasna - izgled putovanja promenio se drastično, pa će se u skaldu sa njim promeniti i zahtevi kako bi trebalo da izgleda letelica.

Najveći avioni koji voze duge rute poslednji će da se vrate na staro, a do tada će nebom zagospodariti mali avioni koji su brzi i koji ne troše previše goriva.

Upravo ovi trendovi mogli bi da izdignu Erbus, koji i dalje širi ponudu svojih popularnih !320 aviona, a razmatra i uvođenje hodrogenskih motora do 2035. godine.

Za to vreme Boing je i dalje u problemu zbog smanjenje prodaje svojih modela, najviše zbog incidenata sa najprodavanijim modelom 737 Max koji je doživeo dva tragična pada za kratko vreme.

Boeing, Boing, kompanija, avion, logo

Foto: Tanjug/AP

Drugi problem je trogodišnje kašnjenje u predstavljanju modela 777X, a najnoviji su greške u proizvodnji još jednog popularnog modela.

Naime, prošle sedmice, Boiing 777-200 američke kompanije United Airlines po poletanju se vratio na aerodrom u Denveru pošto je primećen kvar na desnom motoru. Motor se zapalio, a delovi aviona padali su po Denveru, što je navelo brojne kompanije u svetu da prizemlje taj tip aviona.

Kompanije će verovatno u budućnosti imati problema da napune velike letelice, najviše zbog toga što se poslovna putovanja još neko vreme neće vratiti na pretpandemijski nivo.

Obe kompanije moraće u narednih nekoliko godina da donesu odluke koje će oblikovati njihovu konkurenciju u narednioj deceniji, ali sui m pozicije za donošenje ovakvih odluka trenutno veoma različite.

Boing ne može sebi da dozvoli još jedan pogrešan korak nakon jednog od najtežih perioda koji je imao u istoriji. A Erbas je ponovo počeo da zarađuje nakon kašnjenja u isporuci aviona prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>