• 0
 ≫ 

Još jedna evropska sila je žrtva karantina: Ne pamte takvu recesiju još od Drugog svetskog rata

 ≫ 

Tokom poslednjeg tromesečja 2020. sprovedeni su druga nacionalna blokada i policijski čas, i tada je BDP iznosio 4,9 posto ispod nivoa iz istog perioda 2019. godine

  • 0
Francuska, nevreme, Pariz,  zima, sneg

Foto: Tanjug/AP

Ekonomska i društvena ograničenja povezana sa virusom korona dovela su do istorijskog pada francuskog BDP-a od 8,2 procenta u 2020. godini, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za statistiku i ekonomske studije (INSEE).

Ranije je institut pretpostavljao da će pad biti 8,3 odsto, piše RT. U izveštaju objavljenom danas rečeno je da je "u proseku 2020. godine ekonomska aktivnost bez presedana pala, za -8,2 procenta nakon +1,5 procenta u 2019".

Prema izveštaju, u četvrtom kvartalu prošle godine bruto domaći proizvod (BDP) zemlje smanjio se za 1,4 procenta, dok su preliminarni podaci ukazali na pad od 1,3 odsto.

Tokom poslednjeg tromesečja 2020. sprovedeni su druga nacionalna blokada i policijski čas, i tada je BDP iznosio 4,9 posto ispod nivoa iz istog perioda 2019.

Njegov međugodišnji pad bio je umeren u poređenju sa padom u drugom tromesečju, kada se desio prvi karantin (–18,6 procenata na godišnjem nivou), navodi INSEE.

Francuska ekonomija porasla je 1,5 odsto u 2019. godini, što je svrstalo među najbolje u Evropi. Međutim, pad od prošle godine označava najgoru recesiju od Drugog svetskog rata.

Video: Bajden, Merkel i Makron na sastanku lidera G7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>