• 10

Teško se odričemo ustaljenog vikenda: Petina radi 6 dana sedmično, nedelja i dalje "sveti dan"

Pitali smo vas da li biste se odrekli subote i nedelje, iako bi vam bila omogućena druga dva dana za odmor u jednoj sedmici, a ovako ste glasali u anketi Telegraf Biznisa

  • 10
razgovor za posao

Foto: Freepik.com

Sistem rada se dosta izmenio poslednjih godina, te tako dani vikenda ili 40-časovno radno vreme u jednoj nedelji - za mnoge više nemaju poentu. Posebno za zaposlene u tržnim centrima, medicinske radnike, ili one na pumpi, apotekare, ugostitelje i tome slično.

Na Bliskom istoku opšte je poznato i prihvaćeno da vikend ne čine subota i nedelja, već petak i subota. Dakle, poslednji dan u sedmici, zapravo je prvi radni dan za većinu zaposlenih u Dubaiju, Saudijskoj Arabiji, zatim u Izraelu.

Pitali smo vas da li vam je svejedno: Kako naši građani gledaju na dane vikenda?

Čak 42,7 odsto ispitanika glasa da vikend ostane kakav jeste, više od 21% smatra da nije važno koji dani su slobodni, sve dok radnik ima dva slobodna dana sedmično. Blizu 17 procenata je stava da je nedelja, ipak, "sveti dan" - za odmor i porodicu, i da tim danom ne bi trebalo počinjati radne obaveze.

Maltene petina, odnosno više od 19% čitalaca Telegraf Biznisa kaže da radi šest dana nedeljno, tako da vikend za njih nema poentu. Trgovci se neretko žale da jedva uspevaju da organizuju i godišnji odmor.

Ono što zaposlenima takođe predstavlja problem jesu prekovremeni, i to često neplaćeni sati, uglavnom u industrijama koje zahtevaju takav odnos prema radu: tamo gde posao "ne zna za vreme". Smene isto mogu biti problem, posebno ako nisu dobro organizovane unutar firme.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    28. februar 2021 | 09:04

    Jeli bre pa jel treba da se ugledamo na Arape i Turke ili da poštujemo našu tradiciju.Ma šta me briga kako Arapi i Turci nedelja je svetac kraj i amin .....

  • Jaa

    28. februar 2021 | 09:49

    Ja radim 47sati sedmicno, uz dve sedmice godisnjeg odmora za citavu godinu. Naravno svaka subota radna, svaki drzavni praznik. Jos i tu nedelju da mi uzmete i porodicu mogu da vidjam NIKAD.

  • Nikola

    28. februar 2021 | 09:04

    Jeste,bas tako!Ali u drzavnim ustanovama.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>