• 32

Kako nam je plata u decembru skočila 5.000 RSD: Ko je dao više u privatnom, ko u državnom sektoru?

"U privatnom sektoru, koji je dominantan, gde su plate rasle i u ovoj godini pandemije, verovatno je da će nastaviti da rastu"

  • 32
Plaćanje novac evri žena Foto: Shutterstock

Prosečna plata u Srbiji u decembru prošle godine bila je veća u odnosu na novembar za 5.000 dinara.

Preciznjije, isplaćena zarada iznosila je 562 evra, odnosno 66.092 dinara. To znači da je u odnosu na novembar 2020. godine (60.926 dinara) prosečna neto zarada porasla za više od 5.000 dinara.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ranije danas objasnio je da je u odnosu na novembar zabeležen skok prosečne plate u decembru 2020. i da se poslednjeg meseca u godini uvek beleži skok, dok se u januaru može očekivati da će plata biti nešto niža.

Kovačević navodi da je taj skok bio za oko 8,5 odsto, a razlozi su, kaže, što je došlo do povećanja plata u javnom sektoru.

- Povećane su plate u zdravstvu, 6,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. U lokalnim javnim preduzećima, čak za 6,8. Ukupno povećanje u javnom sektoru bilo je 4,3 posto - istakao je Kovačević za RTS.

Naveo je da je u privatnom sektoru zabeleženo povećanje za 10 odsto, ali da je to zbog toga što poslodavci u decembru isplaćuju iznose koji su veći od uobičajene plate.

- U januaru se može očekivati da će plata biti nešto niža. Ona je dostigla 662 evra po zvaničnom kursu, ali ti skokovi se neće ponavljati do sledećeg decembra, ali će plata rasti shodno rastu BDP-a i primeni povećanja u javnom sektoru koja takođe slede - istakao je Kovačević.

Dodao je da će plata u javnoj administraciji od aprila biti povećana za tri odsto i da je moguće da će biti još povećanja zarada u javnom sektoru.

- U privatnom sektoru, koji je dominantan, gde su plate rasle i u ovoj godini pandemije, verovatno je da će nastaviti da rastu, s obzirom da će se zapravo 2021. godine najverovatnije odvijati oporavak. Rast će biti negde oko pet, šest odsto. Pet posto ako verujemo prognozama MMF-a - naglasio je Kovačević.

Državni činovnik u Srbiji ubuduće će morati da se dokazuje u jačoj konkurenciji, jer svakodnevica rada u državnoj službi više se neće izjednačavati sa imidžom da je tamo raditi: kruto, dosadno, sivo. Radiće se na tome da se mladi ne odvraćaju od posla u državnoj službi, a insistiraće se na hijerarihjskoj organizaciji i mobilnoj dostupnosti i radu od kuće. O tome  čitajte u našem posebnom tekstu.  

Video: Vučić o povećanjima plata i penzija u 2021.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    1. mart 2021 | 16:46

    Odgovaraćete.... Samo polako

  • Vasa

    1. mart 2021 | 16:23

    Radim kod privatnika. Ne da nije skocila, nego je cak malo i smanjio.

  • Hit

    1. mart 2021 | 16:44

    Ja sam kod privatnika, radim dva posla jer su svuda plate smanjene, jelte zbog radnog vremena hahahaha nidje veze.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>