• 0

Satoši Nakamoto je stvorio bitkoin, ali može da ga uništi jednim potezom

Nakamotov ulog u digitalnoj valuti čini skoro 5 odsto celokupnog tržišta

  • 0
bitkoin

Foto: Freepik.com

Kompanija Coinbase je objavila dokumente za svoj izlazak na Nasdaq berzu direktnom kotacijom. Ova platforma za digitalno trgovanje u svojoj prijavi je kao faktor rizika navela tvorca bitkoina, Satoši Nakamota. Reč je o pseudonimu koji koristi osoba ili grupa ljudi koji su stvorili najpopularniju kriptovalutu.

Ako bi bio otkriven identitet autora, to bi moglo prouzrokovati pad cena bitkoina.

Takođe se kao značajna pominje i Nakamotoova lična zaliha bitkoina, koja ukupno iznosi više od milion novčića. Tokom februara je jedan bitkoin vredio i više od 50.000 dolara.

Nakamoto bi mogao negativno uticati na Coinbase, saopštila je kompanija, i destabilizovati celo tržište kriptovaluta ako bi tvorac odlučio da prenese svoje bitkoine, čija se vrednost procenjuje na više od 30 milijardi dolara.

Kreator bitkoina je bio prvi koji je ikada kopao (rudario) kriptovalutu, a Nakamotov ulog u digitalnoj valuti čini skoro 5 odsto celokupnog tržišta bitkoina, jer postoji samo 21 milion bitkoina koji se mogu iskopati.

Vrednost bitkoina je u velikoj meri vođena tendencijama deflacije. Ako bi 1,1 milion bitkoina bio pušten na tržište, cena digitalne valute bi gotovo sigurno pala.

Ako bi Nakamoto bio razotkriven, to bi valutu stavilo pod jedan entitet, što bi moglo obeshrabriti trgovce koji su je kupovali zbog njene decentralizovanosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>