• 7

"Svako ko ne bude vakcinisan, ostaje po strani": Poslodavci dele radnike na poželjne i nepoželjne?

Izraelski parlament Knesset je prošle srede izglasao zakon koji ministarstvu zdravlja dopušta da lokalnim vlastima otkrije imena stanovnika koji nisu vakcinisani

  • 7
Sputnik V vakcina koronavirus vakcinacija

Foto: Tanjug/AP

Izrael je, možemo reći, globalni predvodnik u kampanji vakcinacije protiv kovida-19: sada firme uvode sve strože mere, a jedna se odnosi na zaposlene koji ne žele da prime vakcinu.

Oni će, ili raditi od kuće, ili će dobiti otkaz. Dakle, opcija da nevaksinisani dolaze na posao - neće postojati, smatraju tamošnji pravnici.

Poslodavci su vrlo jasno rekli da su im takvi zaposleni "nepoželjni", pa se zemlja suočava s dodatnim izazovima. Deo kompanija namerava da radnicima koji se neće vakcinisati - iz zdravstvenih razloga ili ličnih uverenja - zabrani pristup kancelarijama.

Sindikati glasaju za kompromis, i predlažu testiranje na svaka 72 sata. Izrael prednjači po broju ljudi koji se dnevno vakcinišu, mada ima i skeptika u zemlji: onih koji ne veruju medicinskoj nauci.

- Svako ko nije vakcinisan ostaće po strani - rekao je nedavno ministar zdravlja Izraela, Juli Edelštajn. On je jasno poručio kako su skoro uvedene potvrde o vakcinaciji, a koje omogućavaju neograničeno korišćenje teretana, kao i odlazak u bioskop.

Shodno tome, izraelski parlament Knesset je prošle srede izglasao zakon koji ministarstvu zdravlja dopušta da lokalnim vlastima otkrije imena stanovnika koji nisu vakcinisani. Ali, parlament nije uvodio konkretne regulative, vezane za povratak na radna mesta.

Zato poslodavci planiraju da uvedu sopstvena pravila. Na primer, Intelova podružnica Mobileye iz Jerusalima kaže da nevakcinisani radnici neće smeti da dolaze na posao do 4. aprila, ali će raditi od kuće. Procenjuju da 10% od 1.500 radnika neće primiti vakcinu protiv kovida.

U Izraelu se masovno koristi vakcina partnera Pfizer i BioNTech, koja je pokazala efikasnost od 94 odsto u sprečavanju simptomatskih slučajeva oboljenja od kovida.

Stručnjaci iz oblasti zaštite ličnih podataka smatraju da bi zahtev poslodavaca da ispitaju jesu li radnici primili vakcinu ili ne - mogao imati i sudski epilog.

Video: Vakcina AstraZeneka stigla u Srbiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    1. mart 2021 | 16:58

    Hahaha, evo i Izraelci počeli kao Hitler, obeležavati!

  • Masa

    1. mart 2021 | 17:57

    Pa nece to biti tako samo u Izraelu,vremenom to ce biti u svakoj zemlji!Kao i za covid pasose.Nece oni nista odjednom da rade,nego sve postepeno...takticki.Vakcina nece biti obavezna ali bice uslov da te malo"puste"u normalu,pa posle opet u kucare.Ludilo mozga!

  • Duki

    1. mart 2021 | 19:11

    To diskriminacija to je bezobrazluk ako neko neeee zeli to je njegova stvar a ne moras SRAMOTA .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>