• 5

Kako je Australija proterala Kineze: Ulažu samo oni koji su već tamo, novih nema na mapi

Kineske investicije u Australiji padaju na rekordne nivoe usred eskalirajućih trgovinskih odnosa

  • 5
Australija, ostrvo Hamilton

Hamilton, Australija / pixabay.com

Novi podaci Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU) pokazali su da su kineske investicije u Australiji opale za više od 61 odsto u 2020. godini, na nešto više od milijardu australijskih dolara (780 miliona američkih dolara) - najniže u poslednjih šest godina.

Prema podacima iz kineske baze podataka o investicijama u Australiji, pad interesovanja je usledio nakon pada od 47 odsto u 2019. godini, kada su kineske investicije iznosile 1,57 milijardi američkih dolara. Takođe i to je bilo daleko od rekorda od 12,7 milijardi američkih dolara zabeleženih u 2016. godini.

- To odražava efekte Covida, ali i veći nadzor stranih investicija od strane australijske vlade, posebno one iz Kine - rekao je Širo Armstrong, direktor Istočnoazijskog biroa za ekonomska istraživanja.

Broj zabeleženih kineskih investicija bio je samo 20 - što je znatno manje od 111 investicionih projekata 2016. godine.

Prema istraživanju, 45 odsto kineskih investicija prošle godine bilo je u iznajmljivanju, zapošljavanju i uslugama nekretnina, dok je 40 odsto bilo u rudarstvu i 15 odsto u proizvodnji. Ostali sektori, uključujući transport, energetiku, građevinarstvo, zdravstvo i poljoprivredu, u kojima su kineske investicije ranijih godina, nisu zabeležili 2020. godine.

ANU je takođe utvrdio da je 2020. godine oko 86 procenata kineskih investicija u Australiji poteklo od kineskih kompanija koje su već osnovane u toj zemlji, što znači da su kupovine vršene preko australijskih podružnica, a ne direktno od kineskih kompanija.

Kineska zastava KIna

Foto: Tanjug/AP

Armstrong je rekao da je investiciono okruženje u Australiji „postalo neizvesnije“, dodajući da bi pad kineskih investicija mogao dovesti do nižih vrednosti imovine u Australiji zbog uklanjanja velikog izvora kapitala i velikog ponuđača, kao i povlačenje ekonomske integracije između dve nacije.

Ekonomske tenzije između Kine i Australije eskalirale su poslednjih godina nakon što je Australija započela kontrolu kineskih investicija u zemlju. Odnosi su se dodatno pogoršali nakon što je Australija zabranila kineskim telekomunikacionim kompanijama  njihovo predstavljanje 5G. Tenzije su ponovo podignute prošle godine, kada je Australija zatražila međunarodnu istragu porekla izbijanja koronavirusa, što je izazvalo optužbe iz Pekinga da australijski zakonodavci deluju po nalogu Vašingtona.

Kao odgovor na to, Kina je uvela trgovinske carine na australijsku robu, uključujući ječam, vino, govedinu i jastoga.

Video: Dimna zavesa izdiže se iznad mora: Vazduh kao da se ledi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    1. mart 2021 | 21:10

    Bravo za Australija! A što se tiče nas? Pa mi smo im već postali vazali.. Vreme je da se ugledamo na australiju. Njih je i Kongo isterao a i južna Afrika je na putu da to uradi.

  • Lejla

    1. mart 2021 | 20:43

    Prelijepa fotografija...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>