• 4

Mineralno bogatstvo Srbije vredi 200 milijardi dolara: Digitalizovano rudarstvo je naša budućnost

Rudarstvo je sektor koji je potpuno nezasluženo dugo bio u zapećku, istakla je ministarka Zorana Mihajlović

  • 4
kopanje

Foto: Freepik.com

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je da vrednost mineralnog bogatstva Srbije iznosi više od 200 milijardi dolara i da to bogatstvo treba da se koristi na održiv način.

Treba da doprinosi ekonomskom razvoju i rastu, a da to bude odgovorno prema životnoj sredini i na kraju, da vidimo efekte toga i u budžetu Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

- Rudarstvo je sektor koji je potpuno nezasluženo dugo bio u zapećku. Želimo da ispravimo tu nepravdu, jer u rudarstvu ima mnogo više potencijala nego što je danas iskorišćeno. Ministarstvo je pripremilo Nacrt izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim želimo da stvorimo uslove da Srbija dobije moderan i mnogo uspešniji rudarski sektor - navodi ministarka.

"Cilj je da u Srbiju privučemo nove investicije i da za oko tri godine učešće rudarstva u BDP-u umesto 1,9 odsto bude oko 4 odsto. Želimo da razvoj rudarstva bude održiv i da se sve što se radi u ovoj oblasti, radi uz poštovanje propisa i najviših standarda u oblasti životne sredine", rekla je Mihajlovićeva.

Kaže i da je jedan od ciljeva izmena zakona u oblasti rudarstva i energetike da se sistem e-dozvole, zbog kojeg je Srbija danas 9. na svetu u izdavanju građevinskih dozvola na Duing biznis listi Svetske banke, prenese i u energetiku i rudarstvo.

- Reforme e-energetika i e-rudarstvo doneće velike promene ne samo u energetici, već i u rudarstvu, gde se prvi put uvodi digitalni postupak u rudarstvu u pribavljanju dokumentacije. To znači da će se dozvole izdavati u kraćim rokovima, u proseku sa sadašnjih 150 dana na oko 15 dana, a da će investitori moći da prate tačno u kojoj fazi je njihov postupak - objasnila je Zorana Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je naglasila da ni rudarstvo ni energetika ne mogu da napreduju bez novih investicija. "Naš zadatak je da stvorimo uslove za to, da imamo jasne i pregledne procedure jednake za sve investitore, a da pri tome interes države bude zaštićen, recimo kad je u pitanju briga o mineralnim resursima", zaključila je.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba

    2. mart 2021 | 11:32

    Sa tolikim rudnim bogatstvom naša država može da vrati sve dugove MMF-u ,da građanima oprosti dugovanja prema bankama i da im zauvek kaže ,,zbogom!". Tako je uradio Island. Znači da je primenjivo u praksi. Ima naših privrednika koji bi uz pomoć države uložili sredstva u rudarstvo i energetiku,a ne da to prodajemo strancima, koji dolaze sa svojim prljavim tehnologijama, zagađujući pri tom životnu sredinu.

  • Teodora

    2. mart 2021 | 11:37

    Nebrinemo jel snamo da cemo videti onu star kao i uvek ot toka 0 a ovi skanjači sve i davati stancima kolko daje nema ništa od toga za obične ljude

  • Раднаскела

    16. mart 2021 | 20:44

    Од тих 200 милијарди, 4/5 се налази на Косову, што је и био прави разлог бомбардовања.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>