• 3

Priča o Pepeljuzi: Mala kompanija koju su ismevali sad je na vratima poslovnog raja

Kompanija za 33 godine nije uspela da lansira nijedan lek ili vakcinu na tržište te je donedavno bila omiljena meta ulagača koji se klade na pad cene deonica

  • 3
Vakcina novac

Ilustracija: Slađana Pejić Foto: Pixabay, Shutterstock

 

Biotehnološka kompanija koja za 33 godine postojanja nije uspela da lansira na tržište nijedan lek ili vakcinu i da do pre godinu bila na rubu propasti, našla se pred vratima poslovnog raja, skorašnjeg regulatornog odobrenja vakcine protiv koronavirusa.

Kako piše Financial Times, američkom Novavaxu, osnovanom još 1987. godine, početkom prošle godine pretilo je brisanje deonica s tehnološke berze Nasdaq.

Pritisnut dugovima, Novavax je bio jedna od omiljenih meta investitora koji se klade na pad cene. Prema podacima S3 Analytics, prošle godine trećina deonica kompanije bila je uložena u kratku prodaju.

Novavax je još krajem 2020. objavio kako započinje razvoj vakcine protiv COVID-19, skoro dva meseca pre nego što je američka vlada odlučila da sufinansira razvoj u farmaceutskim kompanijama.

Ipak, kompanija Citron Research, specijalizovana za ulaganja u kratku prodaju, tada je objavila kako ne veruje da će Novavaxovi napori uroditi plodom, imajući u vidu dosadašnje skromne rezultate.

Međutim, Novavax je ipak uspeo. Britanski regulator uskoro će odobriti vakcinu, a nakon toga verovatno sledi i odobrenje američkog regulatora. Klinička ispitivanja pokazala su da je Novavaxova vakcina 89 posto efikasna, nešto manje nego Fajzerova.

- Ovo je priča o Pepeljuzi. Mala kompanija koja je bila na rubu zatvaranja ipak je mogla da učestvuje u trci razvoja vakcina s velikim igračima - ističe Stacey Schultz-Cherry, doktorka za zarazne bolesti u  bolnici St. Jude.

Doduše, Pepeljuga je dobila značajnu podršku: američka vlada plasirala je Novavaxu 1,6 milijardi dolara, a Covax, program Svetske zdravstvene organizacije za snadbevanje vakcinom zemalja u razvoju – unapred je naručio 1,1 milijardu doza. Zaokret u poslovanju prepoznali su i investitori.

Od početka 2020. vrednost akcija skočila je 4.900 odsto, a kompanija je prikupila u dokapitalizaciji 250 miliona dolara.  - Investitori koji se klade na pad nisu moji prijatelji, nikad. Volim da ih razočaram - izjavio je Stanley Erck, izvršni direktor Novavaxa.

Zahvaljujući vakcini, Novavax finansijski konačno dolazi do vazduha. Dok je 2019. ostvario tek 18,6 miliona dolara prihoda, ove bi godine mogao da zabeleži i više od pet milijardi dolara. Krajem 2021. započeće razvoj vakcine koje deluje protiv COVID-19 i gripa u jednoj dozi.

Video: Vučić: Dobili smo 100.000 druge doze vakcine Sputnjik V

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    2. mart 2021 | 11:53

    Jel pepeljugi ili pepeljuzi😜😜😜

  • duca

    2. mart 2021 | 23:28

    "PRICA O PEPELJUZI"HA,HA,HA,HA!!!!Dalji komentar nije potreban!Danas sam na televiziji slusao gospodju,koja se sa puno ponosa,hvalila da u zivotu nije knjigu procitala!Pri tom je,gospodja,javna licnost!Mnogo takvih nam danas rade,na zalost, u prosveti,medijima,politici!Danas je na delu sistem izvrnutih vrednosti.Ono sto je nekada bilo ruglo i sramota,danas je ponos i dika.Zao mi ove danasnje dece,ciji je fond reci negde oko stotinu,slozenih u proste recenice,gde je skoro svaka treca rec BRATE,BRATE,BRATE!I NAJTUZNIJE,STO ZBOG TOGA NIKOGA GLAVA NE BOLI!

  • Vuk

    2. mart 2021 | 12:36

    Hahahaha, cela farmacija će da peva, sve je profit, Gejts to zna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>