• 43

Gde su nestale 4 napolitanke? Manja gramaža, pakovanje drugačije, a cena?

Plastika umesto napolitanki? Da li ste primetili razliku?

  • 43
Varanje kupaca Foto: Telegraf.rs, Shutterstock

"Gde su mojih još četiri napolitanke?" - pitao nas je Beograđanin D. B. (25) koji je tek primetio da pakovanje popularnog slatkiša nije više isto.

On se iznenadio kada je umesto 16 "štarkovih" napolitanki sa ukusom ruma zatekao 12, a između prostor koji je dizajnerski rešen popunjavanjem plastike. Proveravali smo danas u marketu da li se promenila i cena, a našli smo pakovanje koje je lakše za 45 grama,  cena mu je manje-više ostala ista 89,99 dinara.

Naš sagovornik je kupio napolitanke sa ukusom ruma, a uverili smo se da su i druge promenile pakovanje. Između keksa ubačen je plastični deo koga ranije nije bilo. Veličina pakovanja ostala je ista, ali su novim dizajnom dodate su plastične pregrade koje menjaju prostor koji je ranije popunjavao keks.

Kako su ranije rekli za Telegraf Biznis iz Udruženja potrošača, ovo je još jedan trik kojim trgovci i proizvođači obmanjuju potrošače, jer mogu da budu dovedeni u zabludu. S druge strane, opravdanje da je sve redizajn pije vodu kako nam objašnjavaju, jer je gramaža jasno istaknuta. 

Ovom triku u poslednje vreme pribegavaju mnogi proizvođači konditorskih proizvoda koji redizajniranjem pakovanja smanjuju gramažu proizvoda. Istini za volju umanje i cenu, ali minimalno, a kupac ni ne zna šta je u ambalaži dok je ne otvori, a tada je već kasno. Osim toga, nepotrebnim dodavanjem plastike gomila se plastična ambalaža što šteti životnoj okolini.

Nije samo Štark taj koji menja pakovanje. Svedoci smo da su čokolade "mršavije", kao i da su kesice čipsa do pola pune.

Pored čokolade, koje odavno nema u pakovanjima od 100 grama, isto se dešava i sa gotovim supama, testeninama, čipsevima, jogurtom u čaši...koje se prodaju u manjim verzijama.

Godinama je čokolada imala sto grama, a onda je počela naglo da "mršavi". Najpre je oslabila na 90, pa 80, a sada ima tek 75 grama. Koliko je čokolada tanja niko nije mogao da vidi, jer je i dalje bila u istoj ambalaži. Tim putem su krenule i druge namirnice - gotove supe, kesice testenine, čipsevi... Pakovanja hrane koja se nude kupcima vremenom su bivala sve lakša, ali retko i jeftinija.

- To je klasična zloupotreba, jer format je isti, a gramaža je manja - smatraju u NOPS.

napolitanke Fale 4 napolitanke/Foto: Telegraf.rs

Činjenica je da nijedan kupac neće svaki put da proverava ambalažu i šta na njoj piše ili da li je bila 180g pa sada naglo 135, koliko su i naše napolitanke s početka priče.

Osim pakovanja slatkišta, i osnovne namirnice se pakuju u manju ambalažu. Tako, litar ulja staje u 0, 75 L, a ne u flašu od litar, kao ranije. Deterdženti takođe, na rafu jedan do drugog proizvodi dva različita proizvođača izgledaju identično.

Omekšivač Da li vi razlikujete brendove ovde/Foto: Telegraf.rs

Jedan je iskopirao pakovanje, ali je povećao količinu na litar, dok je drugi ostao na 900 ml. Cena se, naravno razlikuje.

Zakon, međutim, kaže da kršenja zakona ovde nema, ali se trikovima obmanjuju potrošači. U standardnom pakovanju na koje su kupci navikli, proizvođači nude lakše proizvode i to po ceni istoj kao za "teži" proizvod.

Ovakvi potezi proizvođača nisu retkost i da se time koriste mnoge svetske kompanije u cilju podizanja profita.  U svakom slučaju, potrošači mogu da kontaktiraju tržišnu inspekciju i obaveste je ukoliko smatraju da su obmanuti. Ukoliko se slučaj dokaže, građanin može pokrenuti i postupak za naplatu štete.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    2. mart 2021 | 13:27

    Smanjili gramazu a ostavili istu cenu, ne bih ih vise kupio nikada!

  • Dragan

    2. mart 2021 | 14:32

    Ja, iz principa, kupujem isključivo čokolade od 100, 200 i 300 grama, bez obzira na cenu. Čim vidim 264 grama i slično, zaobilazim ih u širokom luku.

  • Emi

    2. mart 2021 | 13:15

    Da je samo napilitanke, a šta je sa supom iz kesice, čokolada.......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>