• 9

Prvi snimak iz vazduha: Kako izgleda deonica brze pruge Novi Sad - Beograd

Vozovi bi trebalo da idu 200 kilometara na sat

  • 9
brza pruga

Foto: Printskrin/YT/Izgradnja Srbije

Brza pruga Novi Sad - Beograd bi trebalo da bude završena u decembru 2021. godine, a danas je na YT mreži objavljen i snimak - iz vazduha - deonice koja je do sada urađena.

Ministarstvo građevinarstva objavilo je snimak dronom, a na njemu se vide tunel i vijadukt kod Čortanovaca, kao i drugi delovi deonice. Vozovi bi preko nje trebalo da idu 200 kilometara na sat.

Podsećamo, zgradnja tunela i vijadukta "Čortanovci" deo je projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada, a dužina pruge je 40,4 kilometra.

Ukupna dužina obe tunelske cevi "Čortanovci" iznosi 2.242 metara. Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala - tunel izlazi u zonu klizišta u granicama Nacionalnog parka Fruška gora.

Vrednost izgradnje tunela i vijadukta "Čortanovci" je 337,6 miliona dolara, a finansira se iz kredita Ruske Federacije. Deonica Stara Pazova - Novi Sad košta 580 miliona dolara, dok je deonica Novi Sad - Beograd 850 miliona dolara.

Radovi su započeti 2015, i trebalo je da budu završeni 2018. godine. Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nedavno je rekao da će karta za putovanje ovim vozom koštati 1.000 dinara. Takođe je naveo da ćemo imati "najlepše vozove, dabldekere, švajcarske kompanije Štadler".

Video: Mali: Krajem godine početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andreja

    Oće običan vez tad ići sto km putnjčki ili opet do pedest da znam

  • Urke

    Ako bude, ona najavljena, cena karata bice to veliki promasaj. Za jednu cetvoroclanu porodicu bice duplo jeftinije da odu i vrate se autom.

  • nikolas

    VELIKI USPEH SRBIJE I VUCICEVE VLADE !!! MORAMU SE CESTITATI NA USPEHU !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke