• 2
 ≫ 

Fiksnim telefonima pričamo 3,5 a mobilnim 7,5 minuta dnevno

 ≫ 

Zanimljivo je da je na tržištu usluga mobilne mreže u četvrtom kvartalu zabeležen blagi pad broja aktivnih korisnika

  • 2
žena devojka mobilni telefon

Foto: Pixabay

Pretplatnici fiksne telefonije u Srbiji su u četvrtom lanjskom kvartalu, putem fiksnog telefona dnevno u proseku pričali po tri i po minuta, skoro duplo manje od korisnika mobilne telefonije koji su dnevno u proseku razgovarali po sedam i po minuta.

U izveštaju Regulatorne agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), navodi se da je broj pretplatnika fiksne telefonije u četvrtom kvartalu 2020. bio manji u odnosu na prethodni kvartal i iznosio je oko 2,4 miliona.

Struktura pretplatnika se nije mnogo promenila, tako da su ubedljivu većinu i dalje činili privatni pretplatnici, kojih je bilo 88 odsto od ukupnog broja.

Fiksnim telefonom se najviše pričalo sa ljudima u našoj zemlji i sa njih su najčešće pozivani fiksni brojevi.

Kada je reč o mobilnom telefonskom saobraćaju, u četvrtom lanjskom tromesečju je oko 8,26 miliona korisnika ostvarilo blizu 5,6 milijardi minuta razgovora i poslalo oko 1,3 milijarde SMS poruka.

Korisnik mobilnog telefona u proseku je dnevno razgovarao 7,5 minuta i slao 1,8 SMS poruka. Zanimljivo je da je na tržištu usluga mobilne mreže u četvrtom kvartalu zabeležen blagi pad broja aktivnih korisnika.

Tome je zapravo doprineo pad broja pripejd korisnika, dok je broj postpejd korisnika povećan. Ostvareni govorni saobraćaj je porastao u odnosu na prethodni kvartal, dok je SMS saobraćaj ostao na istom nivou.

Sa mobilnih telefona su najčešće pozivani brojevi u istoj mreži, dok su u romingu mnogo više zvali ljudi iz inostranstva nego domaći korisnici.

Tržišna učešća operatora, merena brojem korisnika se nisu bitnije promenila u odnosu na treće lanjsko tromesečje, pa je Telekom imao 43,5 odsto korisnika, Telenor 31,6, VIP 24,3 a Globaltel 0,6 procenata.

Porasla je i količina prenetih podataka preko mobilne mreže. Ona je u četvrtom kvartalu iznosila 131,9 miliona GB , što znači da je svaki korisnik mobilnog širokopojasnog interneta dnevno u proseku trošio oko 225 MB, odnosno oko 6,84 GB mesečno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    2. mart 2021 | 22:19

    Ja fiksnim ne pricam vec 10 god....

  • Micko

    2. mart 2021 | 16:45

    U zadnjih 5 god.fiksnim telefonom pricam 0 min.odjavljen pre 5 god.jer ne zelim da placam pretplatu 650 din a ne koristim ga I ni jednog jedinog momenta nije mi zafalio.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>