• 5

Svako domaćinstvo može da uštedi 500 €: Šta znače nove oznake na aparatima i da li će im dići cenu?

Većina kućnih aparata dosad je imala oznaku A, podeljenu na niz drugih od A+ do A+++, zbog čega su kupci bili često zbunjeni

  • 5
Mali kucni aparati

Foto: Shutterstock

U celoj EU deo tehničkih uređaja, uključujući 5 najprodavanijih malih aparata za kuću, nosiće novu, poboljšanu energetsku oznaku, kojom je cilj lakše uporediti energetsku efikasnost i prema tome odabrati uređaj.

Ukoliko kupite danas uređaj s oznakom A+++ kao stepenom njegove energetske efikasnosti, znajte da će isti takav od 1. marta nositi oznaku B. Ipak, kako saznajemo, u Srbiji se još o ovome ne govori kao o obavezi proizvođača, niti se razmatra trenutno ta opcija. 

Ono što je za pohvalu, jeste da mnoge kompanije već vode računa o tome, pa su već velike kompanije svoje proizvode koje prodaju na našem tržištu označili po novim pravilima.

Caka je u tome što će se ubuduće lakše upoređivati efikasnost samih aparata. I prema tome odabrati "pravi", koji je štedljiviji.

Evropska unija, naime, od marta za kućne uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake, prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označavaju najmanje potrošače, do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske efikasnosti. Oznake i boje na lestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje.

Dosadašnje oznake samo zbunjivale kupce jer praktično nije bilo uređaja koji nije bio u kategoriji A - razlika je bila jedino u broju pluseva uz oznaku A. To je bila vrlo lukava praksa proizvođača jer je kupac mislio da kupovinom proizvoda označenog slovom A dobija najbolje za svoj novac dok je realno proizvod koji kupuje nekoliko kategorija niže.

O tome je u intervjuu za Telegraf Biznis ranije govorila Biljana Borzan, poslanica u evropskom parlamentu poznata po borbi za prava potrošača.

Cilj je da se ove oznake primenjuju na svim kućnim proizvodima, a ne na samo pet najprodavanijih kategorija koje dobijaju nove oznake od 1. marta.

Konkretno, prosečno domaćinstvo godišnje će uštedeti do 500 evra na potrošnji struje kada se nova direktiva, počne primenjivati. Ali ne još kod nas kao obaveza.

LG veš mašina

Foto: Promo/LG

Da li će to poskupeti belu tehniku?

 

- Cilj je i nama da idemo u korak sa EU, jer imaju najbolje prakse, i bilo bi dobro da preuzmemo ovu direktivu. Trenutno, nemamo koristi dok ideju i mi ne usvojimo - kaže nam Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

Kako nam ističe, ova direktiva i ovakav način deklarisanja bi mogao da utiče na cenu jer svaka promena na bolje utiče i na vrednost proizvoda. Odnosno, proizvođači je često prenesu na krajnje potrošače.

S druge strane, kako kaže on, da li će bela tehnika zaista i biti bolja, je drugo pitanje.

On podseća da pojedine naše kompanije već imaju takve oznake, i da donekle na tržištu imamo proizvode koji su energetski efikasni.

- Mi ih već imamo uveliko na tržištu, a najčeše, novi šporeti i frižideri nose oznaku kao štedljivi - kaže nam Dragić i dodaje da i on misli da neće biti skoro kod nas biti uvedeno kao obavezno ovakvo deklarisanje.

Cilj je da potrošač što manje zavarava oznakama koje su vrlo širokog značenja te on oznakom energetske efikasnosti, kao i na deklaraciji, mora dobiti sve informacije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bex

    2. mart 2021 | 21:35

    Kakvi su ovo naslovi i tekstovi? Pa ne trošimo mi struju kao prosečna fabrika, pa da sad ustedimo 500 evra u proseku kupujući energetski efikasnije uređaje. Pa ja ni trista evra ne potrošim godisnje na struju, kako ću onda uštedeti 500? Evo, iz vaših usta u božije usi, nek bar sto uštedim, bicu zadovoljan 🤣🤣

  • Serviser

    3. mart 2021 | 08:16

    Koja je oznaka,najmanje je bitno.Radi se i marketinškim trikovima samog proizvođača.I ušteda na godišnjem nivou je mizerna.Veçi je problem kvalitet,koji je na našem tržištu nula bodova Za svu bijelu tehniku i sitne kućanske aparate. Ja bih volio da se javi neko ko živi na zapadu,da mi kaže da li je to i tamo tako.Pričam kao serviser.Tužno je šta se pakuje i prodaje,žao mi ljudi šta kupuju.Pa,prosto je nevjerovatno da kod 90 posto novih televizora crkava pozadinsko osvjetljenje u garantnom roku.I to poznatih brendova.Mašine za veš neću ni da komentarišem.Usisivači Sloboda Čačak rade 40 godina.Novi Gorenje ili Bosch ni 2 godine pa šta je to?!?Gledao sam nove mašine,lokva pod njom.Itd.Ljudi,kupujte sto jeftinije stvari,sa što većom garancijom Šta na uređaju piše,nebitno je.Unutra je sve isto smeće.Davno sam slušao Kineza koga su pitali,koja je marka?Kaže čovjek,koja god oćeš.

  • Sale

    3. mart 2021 | 02:58

    I na tarabi piše 🤣🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>