• 0

Ako ćete iz Srbije, pazite koji sektor birate: Najbolje plaćeni radnici nisu u uslužnim deltanostima

U čak 23 članice Unije najslabije su plate u uslugama smeštaja i usluživanja hrane

  • 0
Kalendar januar 2021, novac dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

U najvećem broju zemalja EU najbolje plate u proseku imaju zaposleni u delatnostima Informacija i komunikacija. Mereno prosečnom mesečnom bruto platom taj sektor prednjači u 12 od 27 članica EU, i to mahom zemljama srednje i istočne Evrope (plus Irska), a u toj grupi je i Hrvatska.

U još četiri države to je druga najplaćenija branša. Uz rame joj je, očekivano, finansijski i sektor osiguranja koji prednjači prosekom plata u Švedskoj, Francuskoj, Mađarskoj i Malti, a drugi je u čak 16 članica Unije.

No, u najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, kao i u još pet zapadno- evropskih država najbolje se u proseku zarađuje u energetici (Snabdevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija).

Nasuprot tome, u čak 23 članice Unije najslabije su plate u Uslugama smeštaja i usluživanja hrane. U Hrvatskoj, kao ni Sloveniji i Grčkoj ta branša nije na samom začelju; kod komšija je npr. treća "odozdo". Na dnu su kod te trojke Administrativne i pomoćne usluge, koje su nisko i u ostatku Evropske unije.

U Grčkoj prosekom plata najviše odskače automobilski sektor, a u Luksemburgu – obrazovanje. Građevinarstvo je uglavnom na sredini lestvice, s tim da najviše mesto (šesto) drži u Poljskoj, dok je u Hrvatskoj na skoro poslednjem mestu.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke