• 0
 ≫ 

Ako ćete iz Srbije, pazite koji sektor birate: Najbolje plaćeni radnici nisu u uslužnim deltanostima

 ≫ 

U čak 23 članice Unije najslabije su plate u uslugama smeštaja i usluživanja hrane

  • 0
Kalendar januar 2021, novac dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

 

U najvećem broju zemalja EU najbolje plate u proseku imaju zaposleni u delatnostima Informacija i komunikacija. Mereno prosečnom mesečnom bruto platom taj sektor prednjači u 12 od 27 članica EU, i to mahom zemljama srednje i istočne Evrope (plus Irska), a u toj grupi je i Hrvatska.

U još četiri države to je druga najplaćenija branša. Uz rame joj je, očekivano, finansijski i sektor osiguranja koji prednjači prosekom plata u Švedskoj, Francuskoj, Mađarskoj i Malti, a drugi je u čak 16 članica Unije.

No, u najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, kao i u još pet zapadno- evropskih država najbolje se u proseku zarađuje u energetici (Snabdevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija).

Nasuprot tome, u čak 23 članice Unije najslabije su plate u Uslugama smeštaja i usluživanja hrane. U Hrvatskoj, kao ni Sloveniji i Grčkoj ta branša nije na samom začelju; kod komšija je npr. treća "odozdo". Na dnu su kod te trojke Administrativne i pomoćne usluge, koje su nisko i u ostatku Evropske unije.

U Grčkoj prosekom plata najviše odskače automobilski sektor, a u Luksemburgu – obrazovanje. Građevinarstvo je uglavnom na sredini lestvice, s tim da najviše mesto (šesto) drži u Poljskoj, dok je u Hrvatskoj na skoro poslednjem mestu.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>