• 3

Zara izigrala radnike: Plan o zatvaranju prodavnica pošao naopako, zaposleni sami daju otkaze

Kompanija ne poštuje sporazum prema kojem novo radno mesto treba da bude 25 kilometara udaljeno od dosadašnjeg

  • 3
Zara, kompanija, logo, odeća, šoping

Foto: Tanjug/AP

Sprovođenje plana zatvaranja više od 1.200 Zarinih prodavnica širom sveta razbesnelo je španske sindikate koji tvrde da ih je uprava matične kompanije Inditex izigrala.

Španski radnici Inditexa tvrde kako ih kompanija prisiljava na davanje otkaza nudeći im vrlo nepovoljne uslove na novim radnim mestima. Problem je nastao nakon što je najveći svetski trgovac odećom krenuo u zatvaranje manjih prodavnica i preuređenje onih većih, što je najavljeno i za naše tržište.

Tokom ove godine Inditex namerava da zatvori više od 700 prodavnica u Evropi, zatim stotinu u Severnoj i Južnoj Americi kao i 400 u ostatku sveta. U sklopu plana zatvaranja, sa španskim sindikatima je postignut dogovor o zaštiti radnih mesta u koji je Rojters imao uvid.

Prema odredbama tog sporazuma, Inditex se obvezao da će svim radnicima iz trgovina koje zatvara ponuditi nova radna mesta koja su u skladu s njihovim dosadašnjim radnim zadacima i dužinom radnog staža.

Pri tom, novi posao ne bi smeo da bude udaljen više od 25 kilometara od dosadašnjeg radnog mesta. Međutim, kompanija malo toga poštuje, tvrde radnici i sindikati.

U internom saopštenju sindikata UGT stoji da je 40 odsto zamenskih radnih mesta izvan pokrajine u kojoj je pre radio zaposleni na kojeg se promena odnosi. U nekim slučajevima radnicima su čak ponuđena zamenska radna mesta na drugom kraju Španije.

Tako je radnicima iz Barselone ponuđen posao u Santanderu udaljenom 7 sati vožnje. Radnicima iz Madrida ponuđen je premeštaj u Melillu, enklavu u severnoj Africi. Piše i da je svaki četvrti radnik kojem je ponuđeno zamensko radno mesto do sada dao otkaz.

Portparol Inditexa ističe kako kompanija poštuje dogovor sa sindikatima.

Podsetimo, Inditex je, kao i njegovi rivali H&M i Next, zabeležio je oporavak prodaje odeće krajem prošle godine, nakon što je u proleće zabeležen ogroman pad usled udara prvog talasa pandemije koronavirusa. Oporavak je predvodila internet prodaja kao i brzi povratak kineske privrede na stare staze rasta. Ipak, planovi o zatvaranju i menjaju koncepta poslovanja ostaju.

Video: Skidao selotejpom fleku pa upropastio perjanu jaknu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dunja

    3. mart 2021 | 21:11

    Ja sam radila u Zari u Bg, smešne su plate a radiš kao manijak po ceo dan si na nogama pakujes kačiš trcis po radnji za 30000 hilj DIN...

  • Boba

    11. mart 2021 | 12:14

    Klasični izrabljivači radnika za samo svoju dobrobit.,znam dosta osova koje su tamo radile i nisu se bas leba najeli od prethodnog njihovog profita..Tako i neka se zatvaraju. Tretiraju zaposlene kao robovlasnik..uzas a nasi zakoni tek ne stite zaposlene nista

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>