• 0
 ≫ 

Direktor Rio Tinta daje ostavku zbog uništenja pećine

 ≫ 

Direktor rudarskog giganta podnosi ostavku zbog uništavanja drevne pećine

  • 0
crtež na kamenu, Aboridžini

Foto: Wikimedia commons/TimJN1

Predsednik i direktor kompanije Rio Tinto najavio je da će se povući sa funkcije zbog uništenja dva drevna aboridžinska skloništa u stenama.

Pećine u stenama stare 46.000 godina u klisuri Džuukan uništena su prošle godine zbog rudnika rude gvožđa u zapadnoj Australiji. Negativne reakcije javnosti i investitora dovele su do ostavke tadašnjeg izvršnog direktora Žan-Sebastijena Žaka i dva zamenika.

Međutim, prošlog meseca je svo troje rukovodilaca dobilo velike isplate od odbora za naknade ovog rudarskog giganta.

Sajmon Tompson će dati ostavku na mesto predsednika posle godišnjih zasedanja sledeće godine, dok će se neizvršni direktor Mišel Lestranž povući iz odbora posle ovogodišnjih sastanaka.

- Ja sam odgovoran za propuste koji su doveli do ovog tragičnog događaja - naveo je Tompson.

Tomspon je bio pod stalnim pritiskom prošlog meseca pošto su ga aboridžinske starešine u ovom regionu optužile za kršenje obećanja.

Pećine, koje se smatraju jednim od najvažnijih istraživačkih arheoloških nalazišta,pokazale su dokaze o neprekidnom ljudskom stanovanju 46.000 godina unazad. Među artefaktima pronađenim u pećinama je oruđe od životinjske kosti staro 28.000 godina i 4.000 godina star pojas od pletene ljudske kose.

DNK testiranje ga je direktno povezalo sa narodom Putu Kunti Kurama i Pinikura (PKKP) – tradicionalnim vlasnicima zemlje. Skloništa su bila smeštena iznad oko osam miliona tona rude gvožđa, čija je procenjena vrednost 75 miliona funti (96 miliona američkih dolara).

U decembru je posle parlamentarne istrage Rio Tintu naloženo da obnovi sistem pećina, a njihovo uništavanje ocenjeno je kao neoprostivo.

Video: Ilon Mask testira podmornicu za spasavanje dece iz tajlandske pećine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>