• 12

"Srbija će uvek imati dovoljno gasa. Mi smo tranzitna zemlja, dobijamo ga po povoljnim cenama"

Balkanski tok nam je omogućio dva pravca dotoka gasa, očekuju se i novi snabdevači

  • 12
Zorana Mihajlovic

Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

- Poznato je šta je organizovani kriminal i kako dolazi do novca, preko nekih preduzeća i puteva. To su ljudi koji su imali političke ciljeve, i ako se saseku stvari, onda novac neće odlaziti njima, već ostaje u privredi kako i treba - rekla je danas, na samom početku, za TV Prva, Zorana Mihajlović.

Kaže da energetika i rudarstvo mogu da ekonomiji zemlje doprinesu kao i građevina i saobraćaj, ako ne i više.

- Moramo da znamo mineralnu vrednost Srbije, koliko čega imamo, kako da eksploatišemo. Zašto da ne ulažemo u distributivnu mrežu, zašto da ne gradimo, ne izvozimo... - dodala je ministarka rudarstva i energetike.

Oko 4 ili 5 milijardi evra mogu biti investicije u energetici. Mihajlović je dodala da poskupljenje struje sada nije tema, već su socijalne karte u fokusu.

Srbija troši četiri puta više energije, u odnosu na okruženje, rekla je ministarka. Problem je, kaže, i u uređajima koje koriste domaćinstva, u prozorima/vratima u zgradama.

Zorana Mihajlović kaže da će računi biti niži do 25%, ako uvedemo efikasnu energiju. Takođe, dodaje da Srbija neće ostati bez gasa, uprkos trzavicama. "Balkanski tok nam je omogućio dva pravca dotoka gasa. Mi ga sada imamo čak i po povoljnijim cenama", dodaje.

Čeka nas izgradnja još jednog konektora, dodaje, tako da će Srbija, kao centralna zemlja Jugoistočne Evrope, moći da obezbedi nove dotoke i pravce, kao i snabdevače.

Tender za gasovod Niš - Dimitrovgrad biće objavljen za nekih sedam dana, rekla je ministarka, a trebalo bi da bude gotov za oko dve godine.

Video: Brnabić: 40 miliona evra investicija u dve gondole

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    4. mart 2021 | 08:55

    Ako je po povoljnim cenama sto ga ne pojeftinite????

  • Roki

    4. mart 2021 | 09:20

    Znamo da gasa ima i da se dobija po povoljnim cenama,ali se narodu plasira po mnogo vecim kao i sve ostalo...

  • Naopak

    4. mart 2021 | 10:16

    Hahahahahahahahahaahahaha nista od pojeftinjenja haahaaaahahaha jos ce da dodaju neki porez zato sto ga jeftino dobijaju hahahahaha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>