• 1

Kortesova ukazuje da su radnici Meka u SAD plaćeni manje nego u Danskoj: A gde je hamburger skuplji?

Političarka Aleksandrija Okasio-Kortes zalaže se za povećanje minimalne satnice na saveznom nivou, a to se posebno odnosi na restorane brze hrane

  • 1
mekdonalds

Foto: Unsplash

Američka političarka Aleksandrija Okasio-Kortes (32) pre dva dana je postovala tvit, vezan za minimalnu satnicu od 15 dolara, na saveznom nivou.

Naime, radnici ovog restorana u SAD, imaju zaradu od 9 do 12 dolara po satu, izuzev nekih primera gde zarade svega 7 dolara, ili čak 15 dolara (menadžeri restorana).

Ideja je da minimalna, a ne najviša satnica bude 15 dolara. Okasio-Kortes je navela da radnici Mekdonaldsa u Danskoj imaju satnicu od 22 dolara, tako da je "15 dolara kompromisno rešenje".

Odredba kojom bi se minimalna zarada podigla na 15 dolara izbačena je iz stimulativnog paketa predsednika Džoa Bajdena, od 1,9 biliona dolara. Takođe je eliminisan i plan za dodavanje poreske kazne svima kompanijama koje nisu isplatile satnicu od barem 15 dolara svojim radnicima.

Mekdonalds je, međutim, još od 2019. prestao da se buni protiv ovog predloga. Volmart je rekao da će početi da plaća radnike i na istočnoj i na zapadnoj obali najmanje 15 dolara po satu, a Kostko je nedavno podigao minimalnu zaradu po satu na 16 dolara.

 

 

Povećanje minimalne zarade jedna je od gorućih tema u oblasti restorana brze hrane. Za primer se uzima i ovo: od januara 2021. godine Big Mek u SAD košta 5,66 dolara, u poređenju sa oko 4,90 dolara koliko košta u Danskoj.

Zaposleni u Meku u Danskoj zarađuju oko 22 dolara na sat, zajedno sa bolovanjem i plaćenim odsustvom, zahvaljujući naporima sindikata, mada neki ekonomisti kažu da direktno poređenje plata može biti nepravedno zbog mnogo većih troškova života u Danskoj.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>