• 0

"Gubimo 10 miliona evra do kraja marta": Fazno popuštanje fatalno za nemačku maloprodaju

Nemačka je u sredu zabeležila 11.912 novoinficiranih kovidom, tako da drastično popuštanje mera nije ni na vidiku

  • 0
Nemačka, korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Nemački privrednici su danas izrazili razočarenje nakon što su kancelarka Angela Merkel i premijeri pokrajina dozvolili ublažavanje mera od 8. marta, ako broj obolelih padne ispod 50 na 100.000 stanovnika, jer smatraju da do toga neće brzo doći.

- Rezultati sastanka kancelarke i premijera 16 pokrajina su katastrofa za maloprodajni sektor - rekao je Štefan Gent, izvršni direktor Asocijacije za maloprodaju (HDE).

Neke prodavnice, poput knjižara i pijaca cveća će moći da se otvore, međutim, ostale maloprodajne radnje mogu da se otvore samo u regionima gde je broj obolelih na 100.000 stanovnika ispod 50, u rasponu od prethodnih sedam dana.

Računajući četvrtak, prosek broja obolelih u Nemačkoj je 64,7 na 100.000 stanovnika, u odnosu na 64 koliko je bilo dan ranije.

"Uslov za otvaranje maloprodajnih objekata je da bude ispod 50 inficiranih u razmaku od sedam dana. Ali, ta brojka nije na vidiku", rekli su iz HDE, i dodali da će maloprodajne radnje zbog toga izgubiti još deset miliona evra do kraja marta.

Prema novom planu koji sadrži pet koraka, u jednoj kući/stanu će od 8. marta moći da se okupi do pet ljudi iz dva domaćinstva, s tim da u tu brojku ne ulaze deca ispod 14 godina. Nemačka je u sredu zabeležila 11.912 novoinficiranih kovidom, a preminulo je 359 ljudi.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>