• 0

"Niste dobar vođa ako mislite da ste najbolji i niko drugi ne valja": Ko je, zapravo, Satija Nadela?

Majkrosoftu se pridružio davne 1992. godine, dok je suosnivač kompanije, Bil Gejts, još bio na njenom čelu

  • 0
Satya Nadella Satja Nadela Satija Nadela / Foto: SteveSands/NewYorkNewswire/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

CEO Majkrosofta, Satija Nadela, nije tip izvršnog direktora koji će hvaliti sebe i svoj tim, a "spuštati" rivale. Odmereniji je, otkako je pre sedam godina preuzeo dužnost od otvorenijeg Stiva Balmera, formirajući saveze sa kompanijama kao što su Red Hat, Salesforce, Amazon.

Njegovi saveti vezani za posao i karijeru nisu baš tipični, a posebno ih ne bismo očekivali od nekoga ko je tako uspešan i ambiciozan, odnosno ima godišnju platu od 50 miliona dolara u osnovi, plus dodatnih 27 miliona dolara.

Ipak, od Nadele nikada nećete čuti: "Moj tim je sjajan, svi ostali ne valjaju. To nije liderstvo". Kako je dalje naveo, "u svetu koji ima više zainteresovanih strana, koji se sastoji od više konstitutivnih delova, morate okupiti ljude širom vašeg preduzeća i izvan njega".

Pored toga što se izdvaja od Balmera, koji je kritikovao napore rivala poput Epla i Gugla, Nadela se takođe razlikuje od svojih kolega u drugim velikim tehnološkim kompanijama, uključujući Lerija Elisona (Oracle) i Marka Beniofa (Salesforce).

Majkrosoftu se, inače, pridružio davne 1992. godine, dok je suosnivač kompanije, Bil Gejts, još bio na njenom čelu. Ali, Nadela se razlikuje i od Gejtsa. Majkrosoft je, pod njegovim vođstvom, dosta tolerantniji prema rivalima.

Kompanija je 2018. godine kupila uslugu skladištenja "open-source" koda GitHub, za 7,5 milijardi dolara, a onda je u Windows inkorporirala Linux-ov "open-source" operativni sistem.

Na pitanje šta čini lidera, Satija Nadela odgovara ovako:

"Lideri imaju tu urođenu sposobnost da ulaze u situacije koje su neizvesne, dvosmislene, a donose jasnoću. Ali, to nisu ljudi koji ulaze u zbunjujuće situacije i stvaraju još više konfuzije. Oni, zapravo, stvaraju jasnoću i to je jedna stvar za koju lideri apsolutno moraju da se smatraju odgovornim. Lideri stvaraju energiju. Oni su ti zbog kojih želite da budete deo nekog tima. Oni ne mogu da kažu: Dajte mi da prođe pandemija, pa da vam pokažem svoje liderske sposobnosti. Niko nije savršen, ali sam uvek bolji nego što sam bio juče."

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>