• 0

Vakcinacija vozača rešenje za zastoj na granici: Čadež o pojednostavljenju procedura

Privredna komora Srbije na trajnijem rešavanju problema transporta robe tokom pandemije paralelno radi i u okviru Evrokomore

  • 0
Granica, kamion

Foto: Shutterstock

Nemačka je obezbedila više ljudi i veći broj punktova za testiranje, čime je smanjeno zadržavanje kamiona na granici, pa više nema višesatnog čekanja, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i ocenio da je vakcinacija vozača najbolje trajno rešenje ovog problema.

On je rekao da je takav predlog već predočen nadležnim organima u Nemačkoj.

- Ministarstvo saobraćaja Nemačke će, kako je dogovoreno, naš predlog razmotriti sa ostalim nadležnim ministarstvima i nadamo se pozitivnom odgovoru - naveo je Čadež.

Istakao je da Privredna komora Srbije na trajnijem rešavanju problema transporta robe tokom pandemije paralelno radi i u okviru Evrokomore, koja predstavlja 20 miliona kompanija.

- Zalažemo se za pojednostavljenje procedura i ujednačavanje pravila unutar jedinstvenog tržišta za sve evropske kompanije, uključujući i zapadnobalkanske. Za to smo dobili i podršku Saveta Evropske unije, kroz preporuke državama članicama, a posebno Portugalije, koja trenutno predsedava EU - rekao je Čadež.

Dodao je da je jedan od zahteva Odbora Evrokomore za jedinstveno tržište, kojim kopredsedava sa kolegom iz Finske, da sve države članice omoguće špediterima prelazak u EU, bez uslovljavanja PCR testom, uz dokaz o antigen testu, i to samo na prvoj granici.

Osim aktivnosti usmerenih na olakšavanje funkcionisanja privrednika tokom pandemije, PKS, prema rečima njenog predsednika, zajedno s Komorskim investicionim forumom koji čine regionalne komore Zapadnog Balkana, radi i na uspostavljanju zajedničkog, regionalnog tržišta bez barijera, što je suština „Mini Šengena".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>