• 1

Da li vas šef gleda isto kao i kolegu? Uskoro će morati javno da kaže ko koliko zarađuje

Žene moraju da znaju da li se njihovi poslodavci prema njima pošteno odnose

  • 1
HR sektor, usluga, zdravstvo i obrazovanje su oblasti kojima dominiraju žene

Foto: Freepik.com

Evropska komisija namerava da uvede regulativu kojom će veće kompanije u Evropskoj uniji imati obavezu da objavljuju kolike su plate muškaraca i žena koji kod njih rade na istim poslovima, kako bi eliminisala rodnu diskriminaciju u pogledu zarada.

Iako je razlika u platama među polovima u 27-članom bloku smanjena na 14 posto u korist muškaraca za isti posao koji obavljaju i njihove koleginice, EK želi da eliminiše taj disparitet uvođenjem konkretnih propisa o objavljivanju nivoa plata, a predlog se temlji na principu "jednaka plata za jednak posao".

- Jednakost plata zahteva transparentnost. Žene moraju da znaju da li se njihovi poslodavci prema njima pošteno odnose - rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen u četvrtak prilikom predstavljanja nacrta te regulative, prenosi agencija AP.

Od svog osnivanja 1957. godine, EU nastoji da "stane na kraj" rodnoj pristrasnosti ali je napredak u toj oblast spor decenijama unazad. Kada su u pitanju penzijska prava, koja odražavaju radne uslove u proteklih 30 do 40 godina, rodna razlika još uvek iznosi 30 posto.

Uslovi i vrednovanje rada muškaraca i žena u Evropi odavno je obavijeno velom tajne, što je doprinelo produbljivanju nejednakosti i pokazalo se kao velika prepreka za one koji traže pravdu po pitanju plata.

Potpredsednica EU Vera Jurova kaže da kompanije nisu pružile očekivanju pomoć da se taj jaz premisti.

- Imamo dovoljno snažne argumente da su potrebna obavezujuća pravila, a ne samo da se oslanjamo na društvenu odgovornost kompanija, jer vidimo da to nikuda ne vodi - rekla je ona.

Dodal je da se u proteklih sedam godina jaz smanjio tek za nešto više od dva procentna poena.

Žene posebno treba da obrate pažnju na to koja su njihova prava

Foto: Shutterstock

Prema predlozima Komisije, poslodavci bi morali da daju informacije o početnim nivoima plata u oglasu za konkurs i uoči razgovora za posao, tokom kojeg neće moći da pitaju kandidate o njihovim prethodnim primanjima.

Zaposleni će moći da pitaju poslodavce o visini prošečne zarade žena i muškaraca koji rade isti posao.

Da bi se izvršio veći pritisak na velike kompanije, predlogom regulative se predviđa uvođenje obaveze za firme sa više od 250 zaposlenih da objavljuju informacije o bilo kojoj razlici u platama među polovima, prenosi Tanjug.

Ako plate žena i dalje budu potcenje, poslodavac bi, prema predlogu Komisije, morao da im refundira razliku u primanjima u odnosu na muške kolege i to retroaktivno, a u slučaju sudskog spora zbog nejednakih zarada teret dokazivanja bi bio na poslodavcima a ne na ženama koje ih tuže.

Evropska konfederacija sindikata pohvalila je ova zalaganja Komisije, ali je ocenila da u predlogu nedostaju sankcije koje bi primorale kompanije na odlučnu akciju. Takođe zameraju što su mala i srednja preduzeća, gde je takva diskriminacija često prisutna, isključena iz ove vrste obaveza.

Predlog Komisije sada ide na dalju raspravu u Evropski parlament i u zemlje članice EU kako bi mogao da bude usvojen.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    5. mart 2021 | 12:47

    Treba uvesti zakon kjim se naredjuje da svaki mesec na oglasnoj ploci treba istaknuti spisak koliku je ko primio platu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>