• 4

Za 30 godina ova zemlja će imati dug na 202 odsto BDP-a

Ovo bi moglo da potkopa poverenje u američki dolar

  • 4
Nezaposleni, bez posla, Amerika, gradovi

Da li je ova kriza za SAD gora od one iz 2008. godine? / Foto: Shutterstock, Pixabay

Savezni dug SAD će se gotovo udvostručiti u odnosu na sadašnji nivo i dostići će 202 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2051. godine, usled rastućih rashoda za zdrvstvo i troškova servisiranja duga, upozorila je u najnovijoj analizi Kongresna kancelarija za budžet (CBO).

Ova nezavisna državna agencija, predviđa da će američki javni dug u ovoj godini iznositi 102 procenta BDP, a u istoriji SAD-a je taj nivo premašen samo dva puta - 1945. i 1946. nakon naglog skoka savezne potrošnje kao rezultat Drugog svetskog rata, piše Volstrit Žurnal.

Prognoza CBO-a nije uzela u obzir federalnu potrošnju od 1,9 biliona dolara ove godine, koju je predložio predsednik Džo Bajden za ublažavanje negativnih efekata pandemije na preduzeća i građane zbog uvedenih mera zatvaranja i gubitka radnih mesta, napominje list.

Prema projekciji Kancelarije za budžet, dug će 2031. godine dostići 107 procenata BDP-a, čime će premašiti dosadašnji istorijski maksimum.

Dodaje se da bi rastući teret duga mogao da pojača „rizik od fiskalne krize i rasta inflacije, i potkopa poverenje u američki dolar", što bi učinilo da pribavljanje sredstava na međunarodnim tržištima za finansiranje američkih javnih i privatnih aktivnosti postane skuplje..

U prethodnoj, septembarskoj analizi, ovo nezavisno telo je predviđalo godišnji rast SAD-a od 1,6 procenata u narednih 30 godina, navodi WSJ i napominje da je od 1951. do 2020. privredna ekspanzija u proseku iznosila 3,1 posto godišnje.

U izveštaju se dalje prognozira da će se u narednih 10 godina javna potrošnja znatno smanjiti, što će spustiti budžetski deficit sa sadašnjih 10,3 procenta BDP-a na prosečnih 4,4 posto godišnje do 2031.

Međutim, CBO očekuje da će posle toga budžetski deficit ponovo početi da bubri u naredne dve decenije, i da će se popeti sa 5,7 procenata BDP-a 2031. godine na 13,3 procenta 2051.".

Čini se da je rizik od fiskalne krize u kratkoročnom periodi mali, uprkos rastu budžetskog deficita i duga proistekom iz pandemije, navodi CBO i zaključuje da će „bez obzira na to, znatno narastanje duga tokom vremena povećati rizik od fiskalne krize u godinama koje su pred nama“.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    6. mart 2021 | 11:48

    Poverenje u dolar je odavno pokopano.

  • jovo

    6. mart 2021 | 14:55

    Opet se komunisti prolivaju i zele propast Amerike.To zele vec preko 70g. i na kraju su oni propali.Ne mozes da uspes zeleci drugom propast.Hvala za objavu

  • Đoda

    6. mart 2021 | 13:52

    Hahaha, kako kako, ništa od toga, oni jedini, jedina đubrad koja smije štampati pare bez pokrića i nema inflacije?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>