• 0

Pogon na vetar je glavni izvor struje: Za gašenje nuklearnih elektrana, ova zemlja daje milijarde

Zauzvrat, kompanije će morati da odustanu od tužbi

  • 0
Radijacija, radioaktivno, nuklearna elektrana Foto: Pixabay.com

Nemačka sprovodi fazno zatvaranje nuklearnih elektrana do kraja 2022. godine. Šest nuklearnih elektrana koje su i dalje u upotrebi treba da budu zatvorene pre kraja njihovog određenog veka.

Neke elektro kompanije tužile su nemačku vladu uz argument da treba da dobiju znatne nadoknade zbog izgubljenih investicija i struje koje ne mogu da proizvedu iz pogona planiranih za ranije zatvaranje.

U zajedničkom saopštenju, nemačka ministarstva ekologije i ekonomije saopštila su da će švedska kompanija Vatenfal (Vattenfall) dobiti 1,4 milijardi evra. Preostalih milijardu evra podeliće nemačke kompanije RWE, EnBW i E.ON/PrisenElektra.

Zauzvrat, kompanije će morati da odustanu od tužbi, uključujući i tužbu koju je kompanija Vatenfal podnela međunarodnoj arbitraži u Vašingtonu.

Dogovor treba konačno da odobre upravni odbori kompanija i telo EU za zaštitu konkurencije, koje je nedavno pokrenulo ispitivanje sličnog dogovora nemačkih vlasti i operatora termoelektrana.

Prema objavljenim podacima nemačke Savezne kancelarije za statistiku, pogon na vetar je postao glavni izvor struje u Nemačkoj 2020. godine sa udelom od 25,6 odsto, dok su ugalj i nuklearna energija "zaslužni" za 24,8 odnosno 12,1 odsto proizvedene električne energije.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>